Τα φύτρα είναι γνωστά για τη θρεπτική τους αξία αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες πάνω από 5.000 χρόνια. Κινέζοι γιατροί τα χρησιμοποιούσαν για διάφορες θεραπείες, ενώ υπάρχουν αναφορές και για τη χρήση τους από τους Ινδιάνους.
Στη Δύση, χρησιμοποιήθηκαν από τον Άγγλο θαλασσοπόρο James Cook, ο οποίος
στην προσπάθεια του να σώσει το πλήρωμά του από το σκορβούτο, επέβαλε την κατανάλωση φύτρων.
Τα φύτρα των σπόρων, αναφέρει το thehealthsite.com, είναι εξαιρετική πολύτιμη τροφή, και αυτό γιατί κατά τη διαδικασία του φυτρώματος βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών, αυξάνεται η ποσότητα των βιταμινών ενώ τα μεταλλικά στοιχεία γίνονται πιο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό. Για παράδειγμα τα φύτρα σιταριού έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού, και 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης.
Περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, αμινοξέων, πρωτεΐνης, ενζύμων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών, μετάλλων, ειδικά το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Xάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και μας αναζωογονούν. Βοηθούν στην πέψη και αναζωογονούν ολόκληρο το σώμα. Βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση. Σπόροι για φύτρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο. Μεγαλώνουν σε κάθε κλίμα και δεν χρειάζονται ούτε χώμα ούτε ήλιο.
Ένας τρόπος για να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό με υψηλά επίπεδα διατροφής είναι να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή. Δεν βοηθούν μόνο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά είναι ιδιαίτερα καλές για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών.
Οι βλαστοί είναι φυτρωμένοι σπόροι, φασόλια, φακές και σπόροι. Αποτελούν την πλουσιότερη πηγή βιταμινών που απαντώνται στη φύση και δεν μπορούν να αντιγραφούν από τα πιο εξελιγμένα εργαστήρια. Περιέχουν εξαιρετική ισορροπία αμινοξέων, λιπαρών οξέων, φυσικών σακχάρων, μετάλλων, βιταμινών και ενζύμων. Είναι επίσης ίσως η φθηνότερη μορφή υψηλής διατροφής για τον οργανισμό.
Οφέλη
Τα φύτρα έχουν μεγάλα οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για την ομορφιά. Βελτιώνουν τη διαδικασία αποβολής, απαλλάσσοντας τις τοξίνες και τα απόβλητα και καθαρίζουν το σύστημα. Αυτό ωφελεί τον οργανισμό, καθώς πολλά προβλήματα προκύπτουν από την αναποτελεσματική αποβολή και το συμφορημένο σύστημα. Στην πραγματικότητα, η συμπερίληψη των φύτρων στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας, στον καθαρισμό του συστήματος και στην ενίσχυση της ανοσίας σε ασθένειες.
Φτιάξτε τα δικά σας βλαστάρια
Ίσως μπορείτε να αγοράσετε φακές (dals) και μπιζέλια με φυτά από υγιεινά τρόφιμα ή παντοπωλεία. Όμως, ο ευκολότερος τρόπος για να τα αποκτήσετε είναι να τα φυτρώσετε στο σπίτι. Μπορείτε να φυτέψετε σιτάρι, καλα τσανά, καμπούλι τσάνα, νταλς (όπως το πράσινο mung), φασόλια σόγιας, ράτζμα, κριθάρι, κεχρί, σπόρους (ηλίανθου, σουσάμι, μουστάρδα, κολοκύθα, ραπανάκι), τριγωνόφυλλο (μέθι).
Στην πραγματικότητα, είναι πιο εύκολο να τα καλλιεργήσετε κατά τη διάρκεια της ζεστής και υγρής εποχής. Επιλέξτε ένα μέρος στο σπίτι που είναι ζεστό. Η περίοδος του καλοκαιριού και των βροχών είναι εξαιρετικές για βλάστηση, καθώς απαιτείται λιγότερος χρόνος.
Θρεπτικό γεύμα
Μπορείτε να αρχίσετε να τα τρώτε αμέσως. Μπορούν να διατηρηθούν και στο ψυγείο. Οι φυτρωμένοι σπόροι μπορούν να αναμειχθούν, γιατί ο καθένας έχει μια ξεχωριστή γεύση. Οι φυτρωμένοι σπόροι ραπανάκι, για παράδειγμα, έχουν μια καυτή πικάντικη γεύση. Μπορούν επίσης να αλεσθούν μαζί και να αναμειχθούν με γιαούρτι.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φύτρα σε σαλάτες. Μπορούν να ληφθούν προσθέτοντας ψιλοκομμένο αγγούρι, ντομάτες, ραπανάκι, κρεμμύδια, πράσινη ντανιά, μέντα (πουντίνα), λίγο χυμό λεμονιού και «chaat masala». Ξεκινήστε τη διαδικασία της βλάστησης κάθε τρεις μέρες, για να έχετε πάντα απόθεμα από φύτρα.
Διαβάστε επίσης
Σόδα ή φυσικό ανθρακούχο νερό; Ποιες είναι οι διαφορές
Πώς θα χάσεις κιλά πίνοντας καφέ