Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Κράνμπερι : Ο κόκκινος σύμμαχος της υγείας μας

Κράνμπερι: Ο κόκκινος σύμμαχος της υγείας μας

Το κράνμπερι αποτελεί ουσιαστικό σύμμαχο της υγείας, αλλά και της σιλουέτας μας, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση και με ελάχιστες θερμίδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μισό φλιτζάνι κράνμπερι περιέχει μόνο 25 θερμίδες.

Αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3) και βήτα καροτενίου (προβιταμίνη Α), το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Τα κυριότερα μέταλλα που βρίσκονται στο μούρο είναι το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Περιέχει επίσης βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο.

Αλλά τα φρέσκα κράνμπερι τείνουν να είναι ξινά και σπάνια τρώγονται ωμά. Θα δείτε κυρίως cranberries σε μορφή χυμού, αλλά ο χυμός τείνει επίσης να περιλαμβάνει πρόσθετα σάκχαρα.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο να το προσθέσετε στη διατροφή σας; Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα φάτε;

Η διαιτολόγος Candace O’Neill, RD, LDN, μιλά για τα οφέλη και πώς να τα χρησιμοποιήσετε στα γεύματά σας.

Οφέλη για την υγεία των κράνμπερι

Τα κράνμπερι μπορεί να είναι πολύ θρεπτικά. «Είναι μια δύναμη αντιοξειδωτικών», λέει η O’Neill. Δείτε πώς τα κράνμπερι μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας.

Αντιοξειδωτικά

Το κράνμπερι περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά και αντιοξειδωτικά, ειδικά φλαβονοειδείς πολυφαινόλες.

Ουροποιητικό σύστημα

Το ουροποιητικό σύστημα είναι επιρρεπές στις βακτηριακές λοιμώξεις, ειδικά αυτό των γυναικών. Οι πιο συχνές προκαλούνται από το βακτήριο E. Coli, το οποίο προσκολλάται στην εσωτερική επιφάνεια της ουροδόχου κύστεως και της ουροποιητικής οδού. Το κράνμπερι περιέχει προανθοκυανιδίνες τύπου-Α που προστατεύουν από τη λοίμωξη από E.Coli.

Γαστρεντερικό σύστημα

Ο καρκίνος του στομάχου είναι μία συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η λοίμωξη από το Helicobacter pylori (H. pylori) θεωρείται η κύρια αιτία στομαχικού καρκίνου, φλεγμονής στο στομάχι και έλκους. Το κράνμπερι περιέχει προανθοκυανιδίνες τύπου-Α που προλαμβάνουν την λοίμωξη από το H. Pylori.

Υγεία της καρδιάς

Τα καρδιακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το κράνμπερι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που είναι ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς. Αυτά περιλαμβάνουν τις ανθοκυανίνες, τις προανθοκυανιδίνες και την κουερσετίνη.

Το κράνμπερι βοηθά:

Παρενέργειες

Το κράνμπερι είναι γενικά ένα ασφαλές προϊόν για τους περισσότερους ανθρώπους αν καταναλώνεται με μέτρο.  Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια και ίσως να αυξάνει τον κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς σε άτομα που έχουν την προδιάθεση.

Οι περισσότερες πέτρες στους νεφρούς σχηματίζονται από το οξαλικό ασβέστιο. Το κράνμπερι μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα οξαλικών. Για αυτό το λόγο μπορεί να θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου όταν καταναλώνεται σε υψηλές ποσότητες.

Το κράνμπερι υπάρχει αποξηραμένο, σε χυμό ή σε συμπληρώματα διατροφής. Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

«Η διατήρηση στο ψυγείο ή στην κατάψυξή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε αυτά τα αντιοξειδωτικά και να βελτιώσετε την υγεία σας όλο το χρόνο», προσθέτει η O’Neil.

Διαβάστε επίσης 

Υγιεινή διατροφή: Γιατί είναι δύσκολο να την ακολουθήσουμε

Φοβάστε ένα κρυφό αυτοάνοσο νόσημα; Αυτή η βιταμίνη μειώνει αποδεδειγμένα πλέον τον κίνδυνο

Exit mobile version