Ο ήλιος μας προσφέρει τη δυνατότητα σύνθεσης βιταμίνης D, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί ζητούμενο για την προστασία μας από ιούς.
Η χρήση αντηλιακών είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για την προστασία της επιδερμίδα μας, αλλά δεν επιτρέπει τη σύνθεση βιταμίνης D. Εδώ είναι που η σωστή διατροφή, με «αντιοξειδωτικά», μπορεί να προσφέρει τη λύση.
Κατά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τα αντιοξειδωτικά δημιουργούν μία «προστατευτική ασπίδα» έναντι της δράσης του ήλιου, αντίστοιχη των αντηλιακών. Ίσως να είναι και καλύτερη, αφού επιτρέπει τη δράση ενδογενών μηχανισμών όπως την παραγωγής μελανίνης – της καφέ χρωστικής που παράγεται από τα μελανοκύτταρα στην βασική στιβάδα του δέρματος, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από τον ήλιο. Αντίθετα, τα αντηλιακά αναστέλλουν την παραγωγή μελανίνης από τα συγκεκριμένα κύτταρα.
Και αντηλιακά και αντιοξειδωτικά
Φυσικά και δεν συστήνεται η διακοπή της χρήσης τους, ιδιαίτερα στις ώρες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας. Συστήνεται, όμως, η υιοθέτηση των κατάλληλων διατροφικών επιλογών, για τη μεγιστοποίηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών και ω-3 λιπαρών οξέων.
Η λίστα τροφίμων που μπορεί να προσφέρει τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι αρκετά μεγάλη και περιλαμβάνει ποικιλία πρωτογενών τροφίμων, που δεν έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, όπως:
Ταχίνι και σουσάμι
Τόσο το σουσάμι όσο και το ταχίνι (που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι) έχουν ξεχωριστή γεύση και είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, συγκεκριμένα φυτοσυστατικά όπως η σησαμίνη, έχουν αποδεδειγμένη δράση στην επιδερμίδα. Η καθημερινή τους κατανάλωση στο πρωινό, στα σνακ και τις σαλάτες, πρέπει να αποτελεί βασικό διατροφικό στόχο.
Κόκκινες πιπεριές, καρότα και τομάτες
Περιέχουν ασταξανθίνη και λυκοπένιο αντίστοιχα, ουσίες με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Λιπαρά ψάρια, δενδρολίβανο, αβοκάντο, αυγά, γάλα & γιαούρτι, σπανάκι
Περιέχουν γλουταθειόνη – το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό του ανθρώπινου οργανισμού – και θείο. Η γλουταθειόνη καταστρέφεται εύκολα, τόσο κατά την επεξεργασία των τροφίμων, όσο και από τα γαστρικά οξέα. Ευτυχώς όμως, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ενδογενή παραγωγή από σελήνιο, θείο και βιταμίνη D. Μήπως η σύνθεση βιταμίνης D και η χρήση αντηλιακών, σας θυμίζει κάτι;
Πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα – σκόρδο και κρεμμύδι
Περιέχουν κουερσετίνη, ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που φαίνεται να προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Διαβάστε επίσης
Βιταμίνη D και ήπαρ: Διατροφή και ήλιος προστατεύουν από τον καρκίνο