Φαίνεται πως έφτασε η στιγμή να δοκιμάσεις κι εσύ τις απόλυτα χαλαρωτικές διακοπές που σου υπόσχονται οι φίλοι σου που εδώ και χρόνια απολαμβάνουν τις διακοπές τους στο camping. Η λίστα με τα απαραίτητα είναι έτοιμη. Γνωρίζεις όμως πως θα οργανώσεις το φαγητό σου;
“Αυτό που χρειάζεται είναι ένας καλός προγραμματισμός των γευμάτων πριν ξεκινήσετε και δε θα σας λείψει τίποτα”, μας λέει η Σκληβάγκου Νάντια, MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. “Σχεδιάστε ένα μενού, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι υπάρχει αρκετό φαγητό, ο κατάλληλος εξοπλισμός αλλά και ότι δεν έχετε κάνει υπερβολές όσον αφορά τις αγορές σας.
Τι εξοπλισμό θα χρειαστείτε;
Φορητό Ψυγείο
Ένα φορητό ψυγείο-cooler που κλείνει καλά για να αποθηκεύετε τα τρόφιμα και να διατηρούνται φρέσκα. Η σωστή διατήρηση του φαγητού είναι το άλφα και το ωμέγα στο ελεύθερο κάμπινγκ. Tip: Να προτιμάτε παγοκολώνα αντί για παγάκια, η οποία διαρκεί περισσότερο.
Φιάλη υγραερίου με μάτι ή γκαζάκι
Είναι σχετικά οικονομικό και μπορείτε να μαγειρέψετε τα πάντα. Από τους πλέον ασφαλείς τρόπους για μαγειρική στην φύση. Θυμηθείτε να τα φυλάξετε σε πολύ σκιερό μέρος ώστε να μην έρχονται καθόλου σε επαφή με τον ήλιο και ζεσταθούν και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος φροντίστε να είναι καθαρός ο χώρος και να μην υπάρχουν ξερά φύλλα.
Μαγειρικά Σκεύη
Μαγειρικά σκέυη, όπως δύο κατσαρόλες (1 μεγάλη και 1 μεσαία- ανάλογα τα άτομα), ένα αντικολλητικό τηγάνι, μία σχάρα και ένα μπρίκι. Το ψήσιμο στην φωτιά είναι σύνηθες, με την προϋπόθεση κάποιος από την παρέα έχει αρκετή εμπειρία και μπορεί να το χειριστεί με ασφάλεια.
Είδη Σερβιρίσματος μιας χρήσης
Πιάτα- πιρούνα (μιας χρήσεως – για να μη χρειάζεται να πλένετε) και ποτήρια-θερμός για να κρατάνε θερμοκρασία. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για πολλά σκεύη και εργαλεία, επομένως πρέπει να αρκεστείτε στα βασικά. Δύο καλά μαχαίρια (ένα μεγάλο και ένα μικρό), κουτάλα, πηρούνα – κατά προτίμηση όχι ξύλινες για να πλένονται πιο εύκολα.
Σκεύη Αποθήκευσης
Ταπεράκια, τα οποία θα σας βοηθήσουν στην προετοιμασία του φαγητού, αλλά και να διατηρήσετε για ορισμένες ώρες τις τροφές που περίσσεψαν.
Αναλώσιμα
Σακούλες σκουπιδιών, xαρτί κουζίνας, υγρά μαντηλάκια, σαπούνι βιοδιασπώμενο, αντιανεμικό αναπτήρα και αλουμινόχαρτο για το μαγείρεμα στη φωτιά αλλά και για συσκευασία και αποθήκευση τροφίμων.
Προτιμήστε μια απλή διατροφή
Όσο πιο απλή η διατροφή σας ενώ βρίσκεστε στο camping τόσο καλύτερα. Φροντίστε μόνο να συμπεριλάβετε τα παρακάτω τρία συστατικά:Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες: κρέας, λουκάνια αυγά, φακές, φασόλια, γάλα, γιαούρτι, τυρί, ψάρια, κονσέρβες τόνου κ.λπ. Φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν ωριμάσει πολύ για να μη λιώνουν. Έτοιμες κομμένες σαλάτες, κατεψυγμένα λαχανικά ψιλοκομμένα κ.λπ. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες: δημητριακά, φρυγανιές, καλομπογκοφρέτες, αποξηραμένα φρούτα, καλαμπόκι, πατάτες, μακαρόνια, μπάρες δημητριακών κ.λπ. Όσον αφορά τη διατροφή στο κάμπινγκ, θέλουμε ένα συνδυασμό ευκολίας, διασκέδασης αλλά και καλής διατροφής. Μπορείς να απολαμβάνεις αυτά τα γευστικά “παρεΐστικα” φαγητά τύπου hot dogs, burgers κτλ, αλλά μην ξεχνάς να προσθέτεις και κάποιες πιο υγιεινές επιλογές, όπως ρύζι με τόνο, χούμους με λαχανικά κτλ.
Συντήρηση Τροφίμων και Υγεινή
H μεγαλύτερη πρόκληση στο camping είναι η συντήρηση των τροφίμων. Κάνοντας ένα πλάνο θα μπορείτε να καταναλώσετε πρώτα τα ευπαθή τρόφιμα (πχ. κρέατα, αυγά, γαλακτοκομικα κτλ.) και ύστερα τα υπόλοιπα. Εκτός και αν βρίσκεστε κοντά σε αγορά, όπου θα μπορείτε να ανεφοδιαστείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Καταψύξτε το κρέας- ψάρι πριν φύγετε σε μερίδες και αποθηκεύστε το σε σακουλάκια τροφίμων, ώστε να διατηρείται στο ψυγείο δροσερό και να ξεπαγώσει αργά. Αποθηκεύστε τα υπολλείμματα σε μικρά καθαρά σκεύη που κλείνουν καλά μέσα στο ψυγείο, αν χρειάζεται, αλλιώς χρησιμοποιείστε σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς με σύστημα zip. Με λίγη φαντασία στη μαγειρική, μπορείτε να προσθέσετε ό,τι απέμεινε από το φαγητό και να φτιάξετε νέα γευστικά πιάτα. Εκτός όμως από το ψυγείο, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και το κρύο νερό της θάλασσας. Βάλτε σε μια σακούλα τρόφιμα ή ποτά (π.χ. καρπούζι, ροδάκινα, μπίρες κ.λπ.) δέστε την καλά με ένα σπάγκο και πιάστε τη σε ένα βράχο. Μπορείτε να τα αφήσετε εκεί μέχρι να έρθει η ώρα να τα φάτε. Πλένετε συχνά τα χέρια σας, πριν και μετά το φαγητό, αλλά και το μαγείρεμα, το οποίο και πρέπει να γίνεται πάντα στις κατάλληλες θερμοκρασίες. Για να διατηρήσετε καθαρό το σαπούνι σας, βάλτε το σε μια κάλτσα και κρεμάστε το.
Ιδέες για γεύματα
Η άφιξη στο κάμπινγκ μπορεί να απαιτήσει λίγο περισσότερο χρόνο, μέχρι να εγκατασταθείτε, να στήσετε τη σκηνή σας και να βεβαιωθειτε ότι έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό στη διάθεση σας. Κάτι γρήγορο και εύκολο, μαγειρεμένο από το σπίτι, όπως πχ τυρόπιτα, κεφτεδάκια κτλ μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και ενέργεια την πρώτη μέρα.
Πρωινό
Το πρωινό είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και εξαρτάται αποκλειστικά από τα γούστα σας. Μερικές επιλογές είναι αυγά με μανιτάρια και ψωμί, ψητά τοστ, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με γάλα ή και σκέτα, μπάρες δημητριακών, φρυγανιές με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι, αυγόφετες με λίγο μέλι κ.ά.
Μεσημεριανό γεύμα
Τα γεύματα θα πρέπει να είναι ελαφριά, δεδομένου ότι είναι στη μέση της ημέρας, όπου ακόμα η θερμοκρασία είναι υψηλή και οι δραστηριοτήτες συνεχίζονται. Έχοντας ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα για μεσημέρι, θα κρατήσετε τα επίπεδα ενέργειας σας υψηλά. Μερικά παραδείγματα είναι σάντουιτς, πατατοσαλάτα, hot dog, κονσέρβα ντολμαδάκια, φακοσαλάτα με διάφορα λαχανικά κτλ.
Δείπνο
Η ώρα του δείπνου μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή καθως μαζεύεται όλη η παρέα για να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Ένα πλούσιο δείπνο μπορεί να περιλαμβάνει κρέας και πατάτες στα κάρβουνα, ψητά λαχανικά και καλαμπόκι, πατάτες σε αλουμινόχαρτο, μακαρόνια με σάλτσα κόκκινη ή με τόνο, ρυζότο λαχανικών, μπριάμ, ψητές γαρίδες στα κάρβουνα κτλ.Εάν θέλετε να κάνετε τα γεύματά σας εξαιρετικά νόστιμα, δοκιμάστε να προσθέσετε διαφορετικά μπαχαρικά και βότανα, και αποθηκεύστε τα σε σακουλάκια ή πλαστικά μπουκαλάκια που κλείνουν αεροστεγώς.
Σνακ
Δοκιμάστε να περιορίσετε τα λιγότερο θρεπτικα “εύκολα” σνακ όπως τσιπς, σοκολάτες, κουλουράκια, κτλ όχι μόνο επειδή δεν είναι πολύ θρεπτικά και υψηλά σε θερμίδες, αλλά και επειδή δεν σας χορταίνουν πραγματικά. Μπορείτε να επιλέξετε μπάρες πρωτείνης, μείγμα ξηρών καρπών με αποξηραμένα φρούτα, χούμους με λαχανικά, κράκερς με τυρί, φρούτα, καλαμπογκοφρέτες με φυστικοβούτυρο και μπανάνα, ποπ- κορν κτλ.
Υγρά
Ένας μεγάλος κίνδυνος, ειδικά το καλοκαίρι, είναι η αφυδάτωση του οργανισμού, γι’ αυτό καλό είναι να είσαι βέβαιος ότι παραμένεις ενυδατωμένος όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το νερό είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Αλλά αν έχετε παιδιά μαζί σας, θα ζητήσουν κάτι περισσότερο από νερό. Φροντίστε να έχετε μαζί σας χυμούς ή παγωμένο τσάι.
Προσέχουμε το Περιβάλλον
Μια σημαντική συμβουλή που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει πάντα να μεταφέρετε τα σκουπίδια σας μαζί σας όταν βγείτε από την κάμπινγκ. Θα πρέπει να είστε σαν να μην ήσασταν ποτέ εκεί, όχι μόνο προς όφελος όσων έρχονται στην περιοχή μετά από εσάς, αλλά και για να αποτρέψετε τη συγκέντρωση ζώων στην περιοχή, συμπληρώνει η κ. Σκληβάγκου.
Διαβάστε επίσης
Παγκόσμια πρώτη: Τοποθέτησαν μαγνήτες στο στομάχι 2χρονου για να μπορεί να τρώει
Εντάσεις και αλλαγή στρατηγικής – Η Δέλτα απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα