Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Συμπληρώματα διατροφής: Πόσο βοηθάνε στο αδυνάτισμα;

Healthstories-simpliromatadiatrofisadinatisma

Το αδυνάτισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά τα συμπληρώματα διατροφής υπόσχονται να βοηθήσουν στην απώλεια των παραπανίσιων κιλών. Ωστόσο τα ερευνητικά δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο για το Βάρος και για την Ευεξία στην Ουάσιγκτον έκαναν μια μετα-ανάλυση (ανασκόπηση), η οποία είχε αντικρουόμενα ευρήματα, που προβληματίζουν τους επιστήμονες σχετικά με το αν είναι, όντως, απαραίτητη η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής στο αδυνάτισμα ή αν δρουν σαν εικονικό φάρμακο (placebo).

Για να διαπιστώσουν εάν 14 συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα ή και εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, κάνουν αυτό που ισχυρίζονται, οι ερευνητές σύγκριναν 315 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, οι οποίες θεωρούνται σημαντικές στην κλινική έρευνα.

Οι 52 από αυτές θεωρήθηκαν αντικειμενικές. Μόνο, όμως, οι 16 έδειξαν διαφορές στο βάρος μεταξύ των συμμετεχόντων, που έλαβαν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Η απώλεια βάρους σε αυτές τις μελέτες κυμάνθηκε από μισό κιλό έως 5 κιλά. Σε πολλές μελέτες, πάντως, οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να αδυνατίσουν.

Να σημειωθεί εδώ ότι το 34% των Αμερικανών έχει πάρει τουλάχιστον ένα συμπλήρωμα διατροφής για αδυνάτισμα σε κάποια φάση της ζωής του.

Οι μελέτες αυτές εξέτασαν, μεταξύ άλλων, συστατικά όπως: τη χιτοζάνη, μια ουσία που υπάρχει στα σκληρά κελύφη των οστρακοειδών, την εφέδρα (ή εφεδρίνη), την καφεΐνη, το πράσινο τσάι, το κόμμι γκουάρ, το εκχύλισμα του τροπικού φρούτου Garcinia cambogia, τη σοκολάτα / κακάο, το συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (μια φυσική ουσία που παράγεται στο έντερο από την πέψη των λιπών), το λευκό φασόλι και το ασβέστιο συν βιταμίνη D.

Οι εναλλακτικές θεραπείες, που αξιολογήθηκαν στις μελέτες, ως προς το αδυνάτισμα, περιελάμβαναν βελονισμό, ύπνωση και διαλογισμό.

Τα βλέπουν σαν “μαγικά χάπια”

“Η βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής είναι μια “άγρια Δύση” από βότανα και χάπια, που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή, τα οποία έχουν πολλές αξιώσεις, αλλά ελάχιστα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία, που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr Scott Kahan, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για το Βάρος και για την Ευεξία στην Ουάσιγκτον.

“Όλοι θέλουμε ένα μαγικό χάπι, αλλά τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι τα μαγικά χάπια, που πλασάρεται πως είναι. Υπάρχουν πράγματα, που έχει αποδειχθεί ότι σας βοηθούν να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, όπως η συνεργασία με έναν διατροφολόγο, η καλύτερη ενημέρωση για τα συστατικά των τροφίμων και σε μερικές περιπτώσεις φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση”, επεσήμανε.

Οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν πιο αυστηρές ρυθμίσεις και ελέγχους στα συμπληρώματα διατροφής, καθώς και πιο υψηλής ποιότητας μελέτες για την αξιολόγηση των κινδύνων και των των πλεονεκτημάτων τους στο αδυνάτισμα. Τα ευρήματα δημοσίευσε το περιοδικό Obesity.

Τελικά έχουν ή όχι αποτέλεσμα;

Η συγκεκριμένη ανασκόπηση ενισχύει τα συμπεράσματα άλλης επιστημονικής μελέτης, από τα οποία προκύπτει ότι τα συμπληρώματα διατροφής για την απώλειας βάρους είναι ως επί το πλείστον αναποτελεσματικά. Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν τον περασμένο μήνα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία και δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Obesity.

Όπως εξηγούν οι αμερικανοί επιστήμονες, τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής για το αδυνάτισμα δεν θα προκαλέσουν κάποια βλάβη στον οργανισμό, αλλά δεν τηρούν όσα υπόσχονται.

“Όμως, εάν τα συμπληρώματα αντικαταστήσουν την υγιεινή διατροφή, την τακτική άσκηση και τις αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά, τότε μακροπρόθεσμα θα σας βλάψουν”, καταλήγουν.

Exit mobile version