Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Φρούτα: Ποια να τρώμε καθημερινά και ποια με μέτρο

frouta kai ygeia

Τα φρούτα θεωρούνται απαραίτητο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, ωστόσο η διατροφική τους αξία δεν είναι ίδια για όλα. Μια νέα αξιολόγηση από τη διακεκριμένη Βρετανίδα διαιτολόγο και συγγραφέα, Nichola Ludlam-Raine, ανατρέπει τις καθημερινές μας συνήθειες, φέρνοντας εκπλήξεις για εκείνα που συνηθίζουμε να βάζουμε στο πρωινό μας.

Η έρευνα που αλλάζει την κατάταξη

Η Raine, αξιολόγησε 18 από τα πιο δημοφιλή φρούτα, ανάμεσά τους σταφύλια, πορτοκάλια, φράουλες και ανανάς, δίνοντάς τους βαθμολογία από το 1 έως το 5. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε τρία βασικά κριτήρια:

Πώς επηρεάζει το σάκχαρο

Όπως εξηγεί η ειδικός, «τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή φυσικών σακχάρων όπως η φρουκτόζη, μαζί με φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και βοηθούν στην πρόληψη των απότομων αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα». Παράλληλα, προειδοποιεί ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη ή έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη πρέπει να δίνουν έμφαση στις μερίδες, προτείνοντας μία χούφτα ή περίπου 80 γραμμάρια ως ασφαλή ποσότητα.

Ποια φρούτα ξεχωρίζουν

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται φρούτα που συνδυάζουν πλούτο θρεπτικών συστατικών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα. Αυτά, σύμφωνα με τη διατροφολόγο, μπορούν να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση χωρίς ανησυχία, αποτελώντας μια υγιεινή επιλογή για σνακ ή συνοδευτικό γευμάτων.

Ποια να περιορίσουμε

Αντίθετα, τροπικά φρούτα όπως ο ανανάς, το μάνγκο και η μπανάνα, αν και γευστικά, είναι πιο πλούσια σε σάκχαρα και καλύτερα να καταναλώνονται πιο περιστασιακά σαν μια απόλαυση ή λιχουδιά, παρά ως βασικό συστατικό του καθημερινού πρωινού.

«Το ολόκληρο φρούτο δεν είναι το ίδιο με τη ζάχαρη που προστίθεται», τονίζει η Raine. «Παραμένει ένα υγιεινό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να δίνουμε προσοχή στο μέγεθος των μερίδων».

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Τα 9 φρούτα με την περισσότερη ζάχαρη – Γιατί δεν συγκρίνονται με τα γλυκά

Πρωτεΐνη το καλοκαίρι: Πώς να την ενσωματώσετε στα γεύματα

Exit mobile version