Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τροφική δηλητηρίαση στις διακοπές: Πώς να την προλάβετε και τι να κάνετε

diakopes kai dilitiriasi

Οι διακοπές συχνά συνοδεύονται από γαστρονομικές εμπειρίες σε ταβέρνες και παραλιακά καφέ. Ωστόσο, η έκθεση σε ζεστό κλίμα, η αμφιβόλου ποιότητας συντήρηση τροφίμων και η κατανάλωση μη ασφαλούς νερού αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι συνηθέστεροι μικροοργανισμοί που ευθύνονται για τροφική δηλητηρίαση το καλοκαίρι είναι η Salmonella, το Escherichia coli (E. coli), η Listeria και ο Norovirus. Η υψηλή θερμοκρασία ευνοεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, ειδικά σε τρόφιμα όπως θαλασσινά, κρέας, αυγά, σαλάτες και γαλακτοκομικά.

Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων μπορεί να γίνει από λίγες ώρες έως και ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου. Τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν:

Ο Dr. Robert Tauxe, Διευθυντής του Τμήματος Τροφιμογενών του CDC, τονίζει: «Κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι ταξιδιώτες συχνά χαλαρώνουν και στις διατροφικές τους επιλογές. Ωστόσο, η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και η κατανάλωση καλά μαγειρεμένων τροφίμων είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης της τροφικής δηλητηρίασης» (CDC).

Προληπτικά μέτρα για ξέγνοιαστες διακοπές

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Η άμεση ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη αν παρουσιαστούν:

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Πόνος στη μέση: Πώς δεν θα χαλάσει τις διακοπές σας

Έφηβοι: Πότε πάνε μόνοι τους διακοπές, τα ναι και τα όχι

Exit mobile version