Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Χαρούπι: Οι πολλαπλές του χρήσεις και τα οφέλη για την υγεία

xaroupi ofeli

Το χαρούπι, γνωστός καρπός της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua), αποτελεί εδώ και αιώνες πολύτιμο διατροφικό στοιχείο στις χώρες της Μεσογείου. Η ιστορική του σημασία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι σπόροι του χρησιμοποιούνταν ως μονάδα μέτρησης για πολύτιμους λίθους, ενώ στην αρχαία Αίγυπτο υπήρχε ειδικό ιερογλυφικό για την αναφορά του. Συνολικά, το χαρούπι αποτελεί μια εξαιρετική διατροφική επιλογή, προσφέροντας γεύση και διατροφική αξία.

Το χαρουπάλευρο, ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες, χρησιμοποιείται ως υγιεινή εναλλακτική της σοκολάτας. Σε σύγκριση με το κακάο, περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, λιγότερα λιπαρά και θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καφεΐνη, γεγονός που το καθιστά μια πιο ωφέλιμη επιλογή.

Διατροφική αξία 

Το χαρούπι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αποτελεί ασφαλή επιλογή για τη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων. Περιέχει φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες και ελάχιστα λιπαρά.

Το χαρούπι είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως:

Χαρούπι: Οφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση χαρουπιού μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, ειδικά όσον αφορά τη μεταβολική υγεία. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αναφέρει μελέτη.

Οι πολλαπλές του χρήσεις

Πέρα από τα προϊόντα χαρουπιού (π.χ. ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια), η σκόνη χαρουπιού μπορεί να αντικαταστήσει τη σκόνη κακάο στις διάφορες παρασκευές μας. Μάλιστα, επειδή έχει φυσικά γλυκιά γεύση, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.

Μπορούμε, λοιπόν, να προσθέσουμε σκόνη χαρουπιού σε smoothies, ζύμες, γιαούρτι, παγωτό, μπισκότα, μπάρες δημητριακών. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, το αλεύρι χαρουπιού αντικαθιστά εξαιρετικά τη σκόνη κακάο επιτρέποντας την παρασκευή γλυκών, ψωμιών και άλλων προϊόντων με λιγότερες θερμίδες, λιγότερα λιπαρά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αντικαθιστώντας το κακάο και τη σοκολάτα.

Μπορεί να καταναλωθεί τόσο ως χαρουπάλευρο σε διάφορες συνταγές όσο και ως χαρουπόμελο, το οποίο είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό στην καταπολέμηση του βήχα.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Το σίγουρο hack για να μη μαυρίσουν γρήγορα οι μπανάνες

Πώς η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος – Μελέτη

 

 

 

 

Exit mobile version