Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Φυτικές ίνες: Η διατροφική ασπίδα για τον οργανισμό

fitikes ines gia ton organismo

Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο από την συνιστώμενη ποσότητα. Τώρα, μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ θα μπορούσε τελικά να μας πείσει να καταναλώνουμε περισσότερα φασόλια, ξηρούς καρπούς, σταυρανθή λαχανικά, αβοκάντο και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Metabolism», άμεσες επιγενετικές επιδράσεις δύο κοινών υποπροϊόντων της πέψης των φυτικών ινών και διαπίστωσε ότι ορισμένες από τις μεταβολές στην έκφραση των γονιδίων είχαν αντικαρκινική δράση.

Φυτικές ίνες – Τα οφέλη για τον οργανισμό

Όταν καταναλώνουμε φυτικές ίνες, το μικροβίωμα του εντέρου παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Αυτές οι ενώσεις είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή ενέργειας. Εδώ  και καιρό, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι επηρεάζουν έμμεσα τη λειτουργία των γονιδίων μας. Οι ερευνητές εντόπισαν πώς τα δύο πιο κοινά λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας στο έντερό μας, το προπιονικό και το βουτυρικό, άλλαξαν την έκφραση των γονιδίων σε υγιή ανθρώπινα κύτταρα, σε θεραπευμένα και μη θεραπευμένα ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου και σε έντερα ποντικών.

Εντόπισαν άμεσες επιγενετικές αλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια που ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των κυττάρων, μαζί με την απόπτωση- τις προ-προγραμματισμένες διαδικασίες κυτταρικού θανάτου. Όλα αυτά είναι σημαντικά για τη διακοπή ή τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης κυτταρικής ανάπτυξης που αποτελεί τη βάση του καρκίνου.

«Διαπιστώσαμε μια άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών ινών και της τροποποίησης της γονιδιακής λειτουργίας που έχει αντικαρκινική δράση και πιστεύουμε ότι αυτός είναι πιθανώς ένας κοινός μηχανισμός επειδή τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που προκύπτουν από την πέψη των ινών, μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα» εξήγησε ο γενετιστής Μάικλ Σνάιντερ.

Επίδραση στον καρκίνο

«Η διατροφή των ανθρώπων είναι πολύ φτωχή σε φυτικές ίνες και αυτό σημαίνει ότι το μικροβίωμά τους δεν τροφοδοτείται σωστά και δεν μπορεί να παράγει όσα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας πρέπει. Αυτό δεν είναι καλό για την υγεία μας» πρόσθεσε.

Δεδομένης της ανησυχητικής αύξησης των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεότερους ενήλικες, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν την έρευνα για τις πιθανές συνεργιστικές επιδράσεις της διατροφής και της θεραπείας του καρκίνου.

«Με τον εντοπισμό των γονιδιακών στόχων αυτών των σημαντικών μορίων, μπορούμε να καταλάβουμε πώς οι φυτικές ίνες ασκούν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα και τι πάει στραβά κατά τη διάρκεια του καρκίνου», κατέληξε ο Σνάιντερ.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

«The Lancet»: Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν είναι αξιόπιστη μέτρηση για την παχυσαρκία

Γεύματα Ζωής: Νέο πρόγραμμα για την υποστήριξη ασθενών με καρκίνο μαστού από το «Άλμα Ζωής»

Exit mobile version