Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

7 οφέλη για την υγεία από τα εσπεριδοειδή

esperidoeidi

Τα εσπεριδοειδή, δεν είναι μόνο κορυφαία πηγή της βιταμίνης C, έχουν και άλλα πολλά οφέλη, τα οποία δεν είναι τόσο γνωστά.

Τα εσπεριδοειδή, με τα έντονα χρώματα και τις όξινες γεύσεις τους, είναι κάτι περισσότερο από ένα αναζωογονητικό σνακ. Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα λάιμ, είναι διατροφικές δυνάμεις γεμάτες με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Στα οφέλη που παρέχουν στην υγεία τα εσπεριδοειδή είναι η ενίσχυση της ανοσίας, η βελτίωση της υγείας της καρδιάς, υγιή πέψη, καθώς και λαμπερό δέρμα.

7 οφέλη των εσπεριδοειδών που πρέπει να γνωρίζετε

1. Πλούσια σε βιταμίνη C
Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που απαιτείται για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η βιταμίνη προστατεύει από λοιμώξεις, μειώνοντας τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος. Επίσης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο είναι θεμελιώδες συστατικό του δέρματος, των οστών και των συνδετικών ιστών.

2. Υγεία της καρδιάς
Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς στοχεύοντας τρεις κύριους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Αυτά τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, όπως η εσπεριδίνη, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς, όπως διαπιστώθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Η εσπεριδίνη και άλλα φλαβονοειδή λειτουργούν μειώνοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), η οποία καθαρίζει τις αρτηρίες και αυξάνει τη ροή του αίματος. Επιπλέον, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ελαχιστοποιώντας το στρες στην καρδιά.

3. Διατηρούν το δέρμα υγιές
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα η βιταμίνη C, μέσα σε αυτά τα φρούτα, λειτουργούν ως ασπίδα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, αυτά τα επιβλαβή μόρια που επιταχύνουν τη γήρανση. Εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, τα εσπεριδοειδή βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης ρυτίδων και λεπτών γραμμών, προάγοντας μια νεανική επιδερμίδα. Επιπλέον, η βιταμίνη C παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, βασικό συστατικό για σφριγηλό και ελαστικό δέρμα. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση της μελάγχρωσης, με αποτέλεσμα πιο φωτεινό και πιο ομοιόμορφο τόνο δέρματος.

4. Βοηθούν στη διαχείριση βάρους
Πολλά οφέλη από τα εσπεριδοειδή συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους, όπως διαπιστώθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Lipid Research. Έχουν λίγες θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά μια επιλογή για σνακ χωρίς ενοχές, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες προάγει την κορεσμό και κρατά την πείνα μακριά. Αυτό μειώνει την υπερκατανάλωση τροφής και προάγει την αίσθηση της πληρότητας, καθιστώντας ευκολότερη τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες αυτών των φρούτων βοηθούν στην πέψη και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υποστηρίζοντας περαιτέρω τις προσπάθειες διαχείρισης βάρους.

5. Βελτιώνουν την πέψη
Τα εσπεριδοειδή είναι ένα φυσικό βοήθημα για ένα υγιές πεπτικό σύστημα, όπως διαπιστώθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Research. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αυτών των φρούτων, ιδιαίτερα οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, αυξάνει τον όγκο των κοπράνων και ενθαρρύνει την ομαλή, τακτική κίνηση του εντέρου. Αυτό βοηθά στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας και στη μείωση της δυσφορίας στο στομάχι. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα εσπεριδοειδή υποστηρίζουν τα καλά βακτήρια στο έντερο, ενισχύοντας τα καλά μικρόβια του εντέρου. Αυτή η υγιής χλωρίδα του εντέρου είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία και ευεξία του πεπτικού συστήματος.

6. Μειώνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά
Τα πολυάριθμα οφέλη των εσπεριδοειδών συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Το κιτρικό οξύ, απαραίτητο συστατικό αυτών των φρούτων, μειώνει το pH των ούρων. Το αυξημένο pH επιτρέπει την παραγωγή κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου, που είναι το κύριο συστατικό των περισσότερων λίθων στα νεφρά. Το κιτρικό οξύ αυξάνει τα επίπεδα κιτρικών στα ούρα και περιορίζει την ανάπτυξη των υπαρχόντων κρυστάλλων. Η τακτική κατανάλωση εσπεριδοειδών, όπως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των πετρών στα νεφρά και τη διατήρηση της υγείας των νεφρών.

7. Πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, όπως διαπιστώθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antioxidants. Αυτά τα φρούτα περιέχουν πολλά φλαβονοειδή, όπως η εσπεριδίνη και η ναρινγενίνη, τα οποία έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ουσίες μειώνουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τα ΤΕΠ – Τι ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης από τον Ά. Γεωργιάδη

Χειμερινές εκπτώσεις: 4+1 συμβουλές για έξυπνες αγορές

Exit mobile version