Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

vitamini c gia ioseis

Η βιταμίνη C είναι το ενεργό συστατικό που υποστηρίζει τη σύνθεση κολλαγόνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας προστατεύει από τις ιώσεις. Βοηθά επίσης την απορρόφηση του σιδήρου και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι ευεργετικό για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία.

Για τους περισσότερους, η πιο διάσημη και γνωστή πηγή πρόσληψης αυτής της βιταμίνης είναι τα πορτοκάλια. Ωστόσο έχει έρθει η στιγμή να προσθέσουμε κι άλλες επιλογές στο διαιτολόγιο μας, οι οποίες έχουν εξίσου ή και περισσότερη βιταμίνη C από το αγαπημένο φρούτο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνης C

Μπρόκολο

Δεν είναι μυστικό ​​ότι το μπρόκολο είναι εξαιρετική τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει σε αφθονία πολλούς τύπους βιταμινών και μετάλλων και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσουμε την υγεία μας σε υψηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπρόκολο έχει 81 mg βιταμίνης C, αναφέρει η διαιτολόγος, Christina Manian, RDN.

Ακτινίδιο 

Υπάρχουν πολλά φρούτα για τα οποία δεν πιστεύετε ότι είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη C. Για παράδειγμα, μια μόνο μερίδα ακτινίδιο περιέχει 137 mg βιταμίνης C, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Με το χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, αυτό το φρούτο βρίσκεται στα καλύτερα του. Εντάξτε δύο ακτινίδια στο ημερήσιο διατροφικό σας πρόγραμμα, σημειώνει η Manian.

Πιπεριές 

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά περιέχει σχεδόν 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι – 190 mg. Οι κόκκινες πιπεριές είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία προάγει την υγεία των ματιών.

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά περιέχει λιγότερη βιταμίνη από την κόκκινη, αλλά με 120 mg, εξακολουθεί να είναι το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Η πράσινη πιπεριά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Λάχανο

Οι σαλάτες με λάχανο  θεωρούνται το κατ’ εξοχήν υγιεινό πιάτο. Αυτό το λαχανικό της οικογένειας brassica μας παρέχει 120 mg βιταμίνης C ανά εκατό γραμμάρια. Χρησιμοποιήστε αυτά τα σκούρα φύλλα για ευφάνταστες σαλάτες, αλλά και για υπερ-θρεπτικά φυγοκεντρικά και smoothies.

Φράουλες 

Αν αγαπάτε τις φράουλες, ένας ακόμη λόγος για να τις φάτε όσο το δυνατόν περισσότερο είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι 4-5 μέτριες φράουλες μας δίνει περίπου 49 mg από αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό. Προσθέστε τες σε γιαούρτι, ανακατέψτε τες σε smoothies και φυλάξτε τες στην κατάψυξη, για να τις απολαύσετε ακόμα και όταν τελειώσει η σεζόν.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

6 τροφές που σαμποτάρουν το αδυνάτισμα

Ξυπνήστε τον μεταβολισμό σας με δημητριακά ολικής άλεσης

 

Exit mobile version