Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Αναψυκτικά διαίτης: Δεν είναι τόσο αθώα, όσο νομίζετε, λέει γιατρός

anapsiktika diaitis

Τα αναψυκτικά προκαλούν εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και ξοδεύονται δισεκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς της υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και των καρκίνων που προκαλούν.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που ήταν οι πρώτοι που εξέτασαν τα ποσοστά θανάτου από αναψυκτικά, τα ποτά αυτά, σκοτώνουν περίπου 180.000 ενήλικες κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, αν και ποτέ δεν αναφέρονται ως η κύρια αιτία και οι θανατηφόρες επιπτώσεις τους δεν αναγνωρίζονται.

Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τακτική κατανάλωση αναψυκτικών.

Αναψυκτικά διαίτης: 3+1 σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

«Οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης καθημερινά αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού», είπε ο γαστρεντερολόγος, Δρ Saurabh Sethi, ο οποίος εδρεύει στην Καλιφόρνια.

Η δήλωσή του βασίστηκε σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε το 2021 από την American Heart Association και την American Stroke Association, η οποία συνέδεσε την κατανάλωση τεχνητών ζαχαρούχων ποτών με την αύξηση αυτών των ασθενειών σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

Ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό ήταν υψηλότερος στις γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου ή διαβήτη, ανέφερε ο Δρ Sethi.

Στη συνέχεια, ο Δρ Sethi ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με νεφρική νόσο. «Η υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο στα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να συμβάλει στη χρόνια νεφρική νόσο», σημείωσε ο Δρ Sethi.

Ο ισχυρισμός του υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, το οποίο ανέφερε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών διαίτης την ημέρα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά.

Η μελέτη εξέτασε μια ομάδα γυναικών που όλες είχαν υγιή, λειτουργικά νεφρά στην αρχή της δοκιμής. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν αναψυκτικό διαίτης παρουσίασαν τριπλάσια μείωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης -κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μέτρηση του πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας- από εκείνους που δεν έπιναν αναψυκτικά διαίτης.

Υγεία του εντέρου 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης υπήρχε μια προφανής σχέση μεταξύ της λειτουργίας των νεφρών και της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης – επομένως το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού συνιστά να πίνετε νερό.

Το τρίτο γεγονός που μοιράστηκε ο Δρ. Sethi ήταν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να «επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη» και «να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου», πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου σας.

Η καλή υγεία του εντέρου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, το ανοσοποιητικό κ.ά.

Πρέπει να έχετε μια υγιή ποσότητα καλών βακτηρίων στο έντερό σας για να καταπολεμήσετε ορισμένες ασθένειες.

Τέλος, ο γιατρός είπε ότι τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν «να αυξήσουν τη λαχτάρα για τροφές με πολλές θερμίδες, διαταράσσοντας τον έλεγχο της όρεξης».

Photo Shutterstock

Βότανα που καταπολεμούν το συνάχι και το κοινό κρυολόγημα

Συνταγές μαγειρικής ειδικά για νεφροπαθείς

Exit mobile version