Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Αυτές οι τροφές είναι το ελιξίριο μακροζωίας και πνευματικής υγείας, σύμφωνα με έρευνα

Tελευταία δεδομένα υποδεικνύουν ότι ορισμένες τροφές θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ αλλά και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants, οι τροφές που έχουν αυτές τις προστατευτικές επιδράσεις είναι εκείνες που περιέχουν φυτοένιο, το οποίο είναι ένα καροτενοειδές. Το συγκεκριμένο καροτενοειδές βρίσκεται συχνά στις ντομάτες, αλλά και σε άλλες τροφές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το καροτενοειδές έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και προστατεύει από τη συσσώρευση πλάκας και επιβλαβών ελεύθερων ριζών στον εγκέφαλο, φαινόμενα που συνδέονται με την νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα δεδομένα έδειξαν συγκεκριμένα αύξηση 10 έως 18,6% στη μακροζωία και 30 έως 40% μείωση των καταστροφικών επιπτώσεων της συσσώρευσης πλάκας.

“Αυτά είναι πολύ συναρπαστικά προκαταρκτικά αποτελέσματα, επομένως αναζητούμε χρηματοδότηση για να συνεχίσουμε αυτή την έρευνα και να μάθουμε με ποιους μηχανισμούς παράγονται αυτά τα αποτελέσματα”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Paula Mapelli Brahm , PhD, ερευνητική συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης.

Ερευνητές από την ομάδα Color and Food Quality στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης στην Ισπανία διεξήγαγαν την έρευνα σε συνεργασία με μια ομάδα που διευθύνεται από τη Marina Ezcurra , PhD, ανώτερη λέκτορα στη βιολογία της γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αύξηση της πρόσληψης ντομάτας είναι ευεργετική, καθώς η ντομάτα είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές φυτοενίου. Δεν είναι όμως μόνο η ντομάτα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα καρότα, τα βερίκοκα, οι κόκκινες πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα φρούτα του πάθους είναι επίσης καλές πηγές αυτού του συγκεκριμένου καροτενοειδούς.

Oι ερευνητές αναφέρουν ότι «καμία άλλη μελέτη δεν έχει δείξει άμεσα ότι η πρόσληψη φυτοενίου προάγει τη μακροζωία».

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και τη μακροζωία, το φυτοένιο έχει επίσης αποδειχθεί σε μελέτες ότι προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Διαβάστε επίσης

Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες της γενιάς Z και των Millennials – Μεγάλη έρευνα της Merck

Καρκίνος ωοθηκών: Πρωτοποριακή εξέταση εντοπίζει τους καρκινικούς όγκους

Exit mobile version