Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Tο φρούτο που ρίχνει την πίεση και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Healthstories Ρίξτε την αρτηριακή πίεση από το αλάτι, με τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο - Και δεν είναι μόνο η μπανάνα

Αν εντάξετε αυτό το φρούτο στη διατροφή σας θα είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, σύμφωνα με μια μελέτη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μιας μπανάνας την ημέρα θα μπορούσε να είναι ένας απλός τρόπος για κάποιον να αντιμετωπίσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας George στο Imperial College του Λονδίνου ανέλυσαν δεδομένα από μελέτη για την σχέση μεταξύ υποκατάστασης αλατιού και εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά την οποία οι ειδικοί αφιέρωσαν πέντε χρόνια στην παρακολούθηση 20.995 ατόμων στην Κίνα που είτε είχαν υποστεί εγκεφαλικά είτε ήταν άνω των 60 ετών με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες συνέχισαν να χρησιμοποιούν κανονικό επιτραπέζιο αλάτι κατά το μαγείρεμα και στα γεύματά τους, ενώ στους άλλους μισούς δόθηκε ένα «υποκατάστατο αλατιού» στο οποίο το ένα τέταρτο του αλατιού, γνωστό χημικά ως χλωριούχο νάτριο, αντικαταστάθηκε με χλωριούχο κάλιο.

Tο φρούτο που ρίχνει την πίεση και ρυθμίζει το σάκχαρο

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν αυτό το φρούτο είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, καθώς και μειωμένη πιθανότητα εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.

Η νέα ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Human Hypertension  αποκάλυψε ότι έως και το 80% της μείωσης της αρτηριακής πίεσης οφείλεται στην αύξηση του καλίου και όχι στη μείωση της πρόσληψης αλατιού.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι μια αύξηση σε γραμμάρια της ημερήσιας πρόσληψης καλίου μείωσε τα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης – τα υψηλότερα από τα δύο νούμερα από την ένδειξη της αρτηριακής πίεσης – κατά δύο χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) κατά μέσο όρο.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς μελέτης, 3.000 άνθρωποι υπέστησαν εγκεφαλικό, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν αλάτι εμπλουτισμένο με κάλιο είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.

Σε περαιτέρω ανάλυση, διαπίστωσαν ότι τα οφέλη για την αρτηριακή πίεση από την αύξηση της κατανάλωσης καλίου, που περιέχειη μπανάνα ως φρούτο,  ισοδυναμούσαν με περίπου 10%  του μειωμένου κινδύνου εγκεφαλικού, ενώ η μείωση στην πρόσληψη αλατιού ισοδυναμούσε με περίπου 4 τοις εκατό.

Προστασία από εγκεφαλικό 

Η Δρ Polly Huang, η επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας από το Ινστιτούτο George, δήλωσε: «Τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης νατρίου και τα χαμηλά επίπεδα πρόσληψης καλίου είναι ευρέως διαδεδομένα και τα δύο συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου».

«Η χρήση ενός υποκατάστατου αλατιού όπου μέρος του χλωριούχου νατρίου αντικαθίσταται με χλωριούχο κάλιο αντιμετωπίζει και τα δύο προβλήματα ταυτόχρονα. Η έρευνα τόνισε πόσο σημαντική θα μπορούσε να είναι η πρόσληψη καλίου για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης», πρόσθεσε.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Το φρούτο που χαλαρώνει και χαρίζει βαθύ ύπνο

Μπλε μπανάνα: Το δυσεύρετο φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

 

Exit mobile version