Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ροφήματα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο γρήγορα

Τσάι μένταςΤο ρόφημα που χρειάζεσαι όταν ο οργανισμός σου ''καταρρέει''.jpg

Ο ελλιπής και μη ποιοτικός ύπνος, έχει συνδεθεί με προβλήματα στην ψυχική υγεία, όπως κατάθλιψη, και έλλειψη εγρήγορσης και ενέργειας για τις δραστηριότητες της ημέρας. Ο Michael Breus, PhD, ψυχολόγος και πιστοποιημένος ειδικός στον ύπνο, προειδοποιεί μάλιστα, πως, για νοσήματα όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά, αν δεν προσφέρουμε στον οργανισμό μας τον ύπνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Υπάρχουν ωστόσο ροφήματα χαλαρωτικά που συμβάλλουν σε έναν εύκολο και ποιοτικό ύπνο.

Ροφήματα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο γρήγορα

Χυμός κερασιού

Όταν πρόκειται για ροφήματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τον ύπνο, είναι δύσκολο να νικήσεις τον χυμό κερασιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μια εξαιρετική πηγή όχι μόνο μαγνησίου και μελατονίνης, αλλά περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα τρυπτοφάνης. Επιπλέον, μια μικρή τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου βρήκε ότι αυτό το γλυκόξινο ρόφημα αυξάνει τόσο τον χρόνο ύπνου όσο και την αποτελεσματικότητα του ύπνου (δηλαδή πόσο καλά κοιμάστε).

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα είδος λουλουδιού που μοιάζει με μαργαρίτα. Οι άνθρωποι καταναλώνουν εδώ και αιώνες το ρόφημα που φτιάχνεται από αυτό. Αποδεδειγμένα, έχει πολλά οφέλη στην υγεία. Για παράδειγμα, ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και βελτιώνει την υγεία του δέρματος, αναφέρει η διατροφολόγος Jill Nussinow, MS, RDN.

Το χαμομήλι, εξηγεί η Nussinow, βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου. Εχει χαλαρωτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνει το άγχος και ηρεμεί τα νεύρα. Ενδείκνυται η κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση, καθώς δεν έχει κάποια παρενέργεια.

Τσάι

Το τσάι είναι η πιο φυσική και ακίνδυνη μορφή, με την οποία μπορούμε να καταναλώσουμε την βαλεριάνα. Πρόκειται για ένα φυτό με μικρά, αρωματικά άνθη σε λευκούς και ροζ τόνους. Αποτελεί ένα μη εξαρτησιογόνο ηρεμιστικό της φύσης και χρησιμοποιείται κατά του άγχους, της νευρικότητας και της αϋπνίας, εξηγεί η κλινικός διαιτολόγος, Rhyan Geiger, RDN.

Μέντα 

Η μέντα είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα στον κόσμο. Είναι γνωστή για την δράση της κατά των ιώσεων, των μικροβίων και των αλλεργιών. Ωστόσο, οι θετικές της ιδιότητες «επεκτείνονται» και στον ύπνο, καθώς βοηθάει στην πέψη. Ανακουφίζει από δυσφορίες στο στομάχι, από τις οποίες πολλοί υποφέρουν τις βραδινές ώρες.

Ζεστό γάλα

Το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και αυτή, με την σειρά της, αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης. Η μελατονίνη προάγει τον ύπνο και βοηθάει στην αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου, όπως το jet lag και η αϋπνία. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα προετοιμάζει τον οργανισμό για ξεκούραση. Είναι χαλαρωτικό και μας βοηθάει να κοιμηθούμε πιο γρήγορα, σημειώνει η Geiger.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Τα υγιεινά ροφήματα που αντικαθιστούν τον καφέ

Ροφήματα που ανακουφίζουν από τους πόνους των αρθρώσεων

 

 

 

 

 

Exit mobile version