Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πότε και ποια όσπρια πρέπει να μουλιάζουμε πριν το μαγείρεμα;

Όσπρια: Οι πρωταθλητές της πρωτεΐνης

Τα όσπρια αποτελούν σημαντικό μέρος μιας θρεπτικής, βιώσιμης και οικονομικά προσιτής διατροφής και παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή οσπρίων, μειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, έχει δείξει μια αυξητική τάση, καθώς πλέον, οι καταναλωτές, συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την θρεπτική τους αξία: σημαντική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών όπως το φυλλικό οξύ, μετάλλων όπως ο σίδηρος και βιοδραστικών ενώσεων όπως φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά.

Και παρά το ότι είναι ευρέως διαδεδομένο ότι δεν έχουν πρωτεΐνες, περιέχουν συνήθως 21-25% πρωτεΐνη (ξηρό βάρος) – σχεδόν διπλάσια ποσότητα από αυτήν που έχουν τα δημητριακά, αναφέρει η διατροφολόγος, Kristy Del Coro, MS, RDN, LDN.

Όπως λέει η Del Coro, καλό είναι πριν μαγειρέψουμε τα όσπρια τα μουλιάζουμε σε νερό. Και παρά το ότι πολλοί πιστεύουν ότι αυτή, μειώνει τον χρόνο μαγειρέματος, δεν ισχύει. Ωστόσο το να αφήσουμε τα όσπρια για κάποιο χρονικό διάστημα μέσα σε νερό πριν τα βράσουμε, προσφέρει πολλά διαφορετικά οφέλη.

Τα όσπρια που χρειάζονται μούλιασμα 

Οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα. Τις καθαρίζετε, τις ξεπλένετε και τις ετοιμάζετε σύμφωνα με τη συνταγή. Κάποιοι πετούν το πρώτο νερό, κάποιοι όχι, δεν επιβάλλεται να κάνετε κάτι από τα δύο. Για να χυλώσουν όμορφα οι φακές θέλουν υπομονή, νερό (ή ζωμό) με μέτρο και …κρεμμύδι. Το ίδιο και η φάβα.

Τα ρεβίθια και τα φασόλια, επειδή είναι μεγαλύτερα σε όγκο, αν θέλετε να τα μουλιάσετε μόνο μερικές ώρες, θα πρέπει πρώτα να τα βράσετε 2-3 λεπτά. Για να αποφύγετε αυτή τη διαδικασία μουλιάστε τα για όλη τη νύχτα.

Όσπρια: Γιατί  πρέπει να τα μουλιάζουμε

Βελτιώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Τα όσπρια περιέχουν ενώσεις όπως φυτικό οξύ και ολιγοσακχαρίτες, η διάσπαση των οποίων αποτρέπει κάθε είδους πεπτική δυσφορία.

Μειώνει το χρόνο μαγειρέματος

Το μούλιασμα κάνει τα όσπρια πιο μαλακά, μειώνοντας κατ΄επέκταση τον χρόνο μαγειρέματος, επιτρέποντας την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική προετοιμασία των πιάτων.

 Αποτρέπει την πεπτική δυσφορία

Το μούσκεμα των οσπρίων βοηθά στη μείωση των σακχάρων που παράγουν αέρια στα όσπρια, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της πεπτικής δυσφορίας μετά το φαγητό.

Αν δεν έχτε χρόνο για μούλιασμα

Αν δεν έχετε χρόνο και θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία μουλιάσματος, κάνετε το εξής: αφού ξεπλένετε καλά τα όσπρια, τα βάζετε στην κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με καθαρό νερό και τα σιγοβράζετε 5’, από τη στιγμή που θα πάρουν μια βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε σκεπασμένα μέχρι να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα μαγειρεύετε σύμφωνα με τη συνταγή.

Διαβάστε επίσης 

Όσπρια: Σύμμαχοι στο αδυνάτισμα και στην ισορροπημένη διατροφή

Ξύδι: Πώς επιδρά στον μεταβολισμό της γλυκόζης, τον διαβήτη και στο σωματικό βάρος

Exit mobile version