Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πώς μπορούν να βοηθηθούν τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα

Healthstories Πώς μπορούν να βοηθηθούν τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα

Δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή τους, όλα τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση, αλλά πώς μπορούν οι γονείς ή οι φροντιστές να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα;

Το μη κερδοσκοπικό Σωματείο ΕΛΙΖΑ, που μάχεται για το τέλος της κακοποίησης στα παιδιά, δίνει πολύτιμες συμβουλές σε γονείς, φροντιστές και εκπαιδευτικούς για την ψυχική υποστήριξη σε παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητά μας να ευδοκιμούμε ακόμα και μπροστά στις προκλήσεις. Όσο πιο ανθεκτικοί είμαστε τόσο περισσότερο μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αντίξοες καταστάσεις της ζωής. Οι επιπτώσεις της κακοποίησης στην περίοδο της ταχείας ανάπτυξης (0-5 ετών), οδηγεί σε ορισμένες μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Ωστόσο οι δυσμενείς εμπειρίες, η παραμέληση ή και η κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση ψυχικών ασθενειών. Ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον, ένας «υγιής» ενήλικας, μπορούν να συμβάλλουν στη θεραπευτική διαδικασία, την ψυχική ευημερία του παιδιού και μέσω αυτού, στην ικανότητα του παιδιού να αντιμετωπίζει αντιξοότητες στη διάρκεια της ζωής του.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, η ανθεκτικότητα στα παιδιά και τους νέους, τους δίνει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που θα κληθούν να βιώσουν. Περιλαμβάνει συμπεριφορές, σκέψεις και ενέργειες που μπορούν να μάθουν με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα σε θετικές και υγιείς σχέσεις με τους γονείς, τους φροντιστές και τους ενήλικες, οι οποίοι ενισχύουν λειτουργικά την επίλυση προβλημάτων.

Η ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση

Ανεξάρτητα από το αν ο ενήλικας που θα προσφέρει το «χέρι» της ανθεκτικότητας, είναι ο γονιός, ο φροντιστής ή ένας τρίτος που θέλει να βοηθήσει, τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει είναι τα εξής:

Η διαδικασία επούλωσης για τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση

Η διαδικασία επούλωσης δεν ακολουθεί πάντα έναν εύκολο, ευθύ δρόμο. Μετά από τραύμα ή κακομεταχείριση, η ανθεκτικότητα χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί. Τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί ή τον έφηβο να θεραπευτεί περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Γιώργος Γιαννακίδης, Κοινωνικός Λειτουργός – Επικεφαλής Χειριστής της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Το NHS πλήρωσε σε ιδιωτικά νοσοκομεία 2 δισεκατομμύρια λίρες στην πανδημία, αλλά περιέθαλψαν πολύ λιγότερους με COVID-19

Τροφές με καλά λιπαρά, που μπορώ να τρώω και να μην παχαίνω

Exit mobile version