Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στην υπογεννητικότητα

Healthstories Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στην υπογεννητικότητα

Η υπογεννητικότητα και η μείωση του ποσοστού γεννήσεων παγκοσμίως δεν οφείλεται σε μικρότερη επιθυμία των ανθρώπων να αποκτήσουν παιδιά. Οι νέοι δεν χρειάζεται να πεισθούν για να κάνουν περισσότερα παιδιά, καθώς ο σκοπός για τη δημιουργία οικογένειας δεν έχει αλλάξει σήμερα σε σύγκριση με πριν πενήντα χρόνια.

Μία νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμού της Πολιτείας του Οχάιο, αποτυπώνει μία γενική εικόνα για την υπογεννητικότητα στην Αμερική, η οποία αντικατοπτρίζει και το τι συμβαίνει σε άλλες δυτικές χώρες, όπως και στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι σημερινοί νεαροί ενήλικες μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να επιτύχουν τους στόχους τους να κάνουν παιδιά, δήλωσε η Sarah Hayford , συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο The Ohio State University.

Τα δεδομένα στη μελέτη δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί, αλλά τα αποτελέσματα ταιριάζουν με στοιχεία που δείχνουν ότι οι νέοι σήμερα δεν πιστεύουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουν παιδιά.

«Είναι δύσκολο να κάνεις παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή», είπε η Hayford, ο οποίος είναι επίσης διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας Πληθυσμού της Πολιτείας του Οχάιο .

«Οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ανήσυχοι για το μέλλον από ό,τι ήταν πριν από αρκετές δεκαετίες. Ανησυχούν για την οικονομία, τη φροντίδα των παιδιών και αν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν παιδιά».

Η Hayford διεξήγαγε τη μελέτη με την Karen Benjamin Guzzo, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και διευθύντρια του Carolina Population Center. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στις 10 Ιανουαρίου 2023 στο περιοδικό Population and Development Review.

Το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά έχει αυξηθεί, από περίπου 5-8% τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 σε 8-16% τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Αλλά αυτό από μόνο του δεν μπορεί να εξηγήσει τη μείωση του αριθμού των μωρών που γεννιούνται.

Η Χέιφορντ σημείωσε ότι ο αριθμός των ακούσιων γεννήσεων, ειδικά μεταξύ των ατόμων ηλικίας περίπου 20 ετών, έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση του ποσοστού γεννήσεων.

«Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν τόσα παιδιά όσα λένε ότι θέλουν, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες», είπε η Hayford.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στην υπογεννητικότητα

Το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης που ξεκίνησε το 2008, η οποία είναι μια τυπική απάντηση σε μια οικονομική ύφεση. Ωστόσο, το ποσοστό γεννήσεων συνέχισε να μειώνεται ακόμη και μετά το τέλος της ύφεσης, είπε η Χέιφορντ.

Αυτή η μελέτη έληξε πριν από την COVID-19, αλλά η πανδημία ήταν άλλο ένα σοκ γονιμότητας, τουλάχιστον στην αρχή.

«Μένει να δούμε αν η υπογονιμότητα θα μπορέσει να ανακάμψει όχι μόνο από τη Μεγάλη Ύφεση, αλλά και από την πανδημία», είπε.

Για όσους ανησυχούν για την πτώση των ποσοστών γεννήσεων στην Αμερική, αυτή η μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει λόγος να πιέζουμε τους νέους να θέλουν περισσότερα παιδιά, είπε ο Hayford.

«Πρέπει να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να αποκτήσουν τα παιδιά που θέλουν να κάνουν», είπε. «Υπάρχουν σαφή εμπόδια στην απόκτηση παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες που περιστρέφονται γύρω από την οικονομία, τη φροντίδα των παιδιών, την ασφάλιση υγείας».

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από επιχορηγήσεις από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver.

Με πληροφορίες από eurekalert.org

Διαβάστε επίσης

Γιατί κλαίνε στις φαρμακευτικές, το κοκτέιλ της Ζωής και η στόχευση της Ντόρας

Τροφές που μας ζεσταίνουν χωρίς να παχαίνουν

Exit mobile version