Η οξεία ηπατίτιδα η οποία τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκε με ένταση στα μικρά παιδιά διεθνώς έχει προκαλέσει αυξημένη ανησυχία μεταξύ των γονιών. Το healthstories.gr μίλησε με την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, για την εξάπλωση του ιού που προξενεί τη νόσο, αλλά και για τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι γονείς προληπτικά.
– Τα περιστατικά ηπατίτιδας που διαγιγνώσκονται σε παιδιά σε όλο τον κόσμο πόσο σας ανησυχούν;
Πρόκειται για μία οντότητα αγνώστου αιτιολογίας, αλλά ο μικρός αριθμός των κρουσμάτων πιστεύω ότι επιβάλλει ψυχραιμία και όχι πανικό.
– Στο εξωτερικό, διαβάζουμε, κάποιοι μιλούν για νέα πανδημία που πλήττει τα παιδιά.
Είναι υπερβολές, αν δει κανείς τους αριθμούς. Ναι, σίγουρα είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται με προσοχή από τους διεθνείς οργανισμούς, θα υπάρξουν κάποια κρούσματα σε κάθε χώρα, αλλά δεν πρόκειται για νέα πανδημία.
– Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς να προσέξουν;
Πρώτον, να είναι ψύχραιμοι. Δεύτερον ότι η ηπατίτιδα έχει κλασικά συμπτώματα, της αδιαθεσίας αρχικά, γαστρεντερικές διαταραχές, δηλαδή εμέτους, διάρροιες, αλλά το περισσότερο παθογνωμονικό σύμπτωμα είναι τα σκούρα ούρα που έχουν το χρώμα του κονιάκ ή του έντονου χρώματος του τσαγιού και φυσικά δεν μπορεί να γίνει σύγχυση με τα παντζάρια που κάπου αναφέρθηκε, αλλά και η εμφάνιση του ίκτερου, δηλαδή της κίτρινης χροιάς των επιπεφυκότων και του δέρματος, που γίνεται όμως αντιληπτό με φως ημέρας και όχι με ηλεκτρικό.
– Τι χρειάζεται να κάνουν προληπτικά οι γονείς;
Προληπτικά χρειάζεται να ακολουθούν όλα τα μέτρα υγιεινής που ισχύουν και για τον κορονοϊό, καθώς ιοί της ηπατίτιδος είναι εντεροϊοί, μεταδίδονται δια της στοματοπρωκτικής οδού, δηλαδή βρόμικα χέρια, βρόμικα αντικείμενα τα οποία τα παιδιά βάζουν στο στόμα.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτό που χρειάζεται να επιδείξουμε όλοι είναι ψυχραιμία και αισιοδοξία και αυτό αφορά όλα τα θέματα, της πανδημίας, των εμβολιασμών, αλλά και της πολύ πρόσφατης ηπατίτιδας. Χωρίς ακρότητες, αλλά με προσοχή και σύνεση, όλα θα ξεπεραστούν σύντομα.
Δεν ξεχνάμε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές
Τα εμβόλια πριν λίγες μέρες είχαν την τιμητική τους. Όσο κι αν έχουν αμφισβητηθεί ή έχουν προκαλέσει διαμάχες περί της ωφέλειάς τους, το διακύβευμα είναι ένα. Τα εμβόλια σώσουν ζωές. Και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, που γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, στόχο έχει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού για τη γενικότερη υγεία και ευημερία του ευρωπαϊκού και του ευρύτερου πληθυσμού.
– Πιστεύετε πως η εκπαίδευση από μικρή ηλικία, από το νηπιαγωγείο ακόμη, για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια που μας προσφέρουν τα εμβόλια θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για αλλαγή αντίληψης και εδραίωση στη συνείδηση καθενός ότι τα εμβόλια αποτελούν πρόληψη υγείας και μέσο μακροζωίας;
Πάντα η εκπαίδευση και η ενημέρωση συμβάλλουν στο να μη βρίσκει χώρο η παραπληροφόρηση. Χρειάζεται πάντα, σε όλα τα στάδια, μια ουσιαστική, διαφανής και αντικειμενική ενημέρωση. Η αγωγή υγείας από τα μικρά ακόμη χρόνια συμβάλλει στο να μη δημιουργούνται εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με όλα τα θέματα.
Αυτό όμως που θέλω να τονίσουμε είναι ότι το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι “Μακροζωία για όλους” και να τονίσουμε μέσα από αυτό ότι η μακροζωία επιτυγχάνεται μέσω των εμβολίων, διότι το προσδόκιμο ζωής ήταν, πριν την εφαρμογή των εμβολίων τα 40 χρόνια και τώρα έχουμε φτάσει τα 80, μαζί με τα άλλα μέτρα. Επίσης το μήνυμα που πρέπει να φτάσει μακριά είναι ότι τα εμβόλια είναι για όλους, πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, να μην σταματά ποτέ ο αγώνας να φτάσουν τα εμβόλια σε κάθε άνθρωπο.
Διαβάστε επίσης
4 λόγοι για να εντάξεις τον τόνο στη διατροφή σου
Ώρα για εξορμήσεις. Βάλε την πεζοπορία στη ζωή σου, γνώρισε τα οφέλη της και τις ομορφιές της φύσης