Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Εθισμός στο διαδίκτυο: Απειλή για την υγεία των νέων;

Δύσκολο να χωρίσεις έναν έφηβο από τη σχέση του, με το ιντερνετ. Ο υπολογιστής του, το κινητό του τηλέφωνο ή η κονσόλα παιχνιδιών του έχουν γίνει το μπουκάλι οξυγόνου του και αυτή η συνήθεια μπορεί γρήγορα να γίνει εθισμός. Τόσο πολύ που μια έρευνα με 100.000 νέους στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι ένας στους δέκα Ιάπωνες εφήβους εξαρτάται από τον κυβερνοχώρο.

Διέξοδος για τους εφήβους το διαδίκτυο

Ο Nicolas Oliveri, καθηγητής-ερευνητής στο IDRAC και ειδικός στην κυβερνοεξάρτηση στη Γαλλία και την Ιαπωνία, λέει ότι, οι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πέρα από την ενημέρωση και για επικοινωνία με τους φίλους τους, μέσω ιστότοπων ανταλλαγής απόψεων (blogs, forums) και ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram, twitter) καθώς και για διασκέδαση (μέσω διαδικτυακών παιχνιδιών).

Το κοινό στοιχείο σε όλους τους τρόπους είναι η άμεση επικοινωνία με ανθρώπους από κάθε μέρος του πλανήτη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Ο λόγος λοιπόν που οι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο είναι γιατί τους προσφέρει μια διέξοδο από την πιεστική και αγχώδη καθημερινότητα, από τα προβλήματα και τα άσχημα συναισθήματα και καταφέρνουν να χαλαρώνουν, να νιώθουν ευχάριστα και να βγαίνουν από την πραγματικότητά τους.

Ακόμη το διαδίκτυο αποτελεί μια ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν χωρίς να κινδυνεύουν από την απόρριψη, αφού μπορούν να παρουσιάσουν ό,τι εικόνα του εαυτού τους επιθυμούν.

Εθισμός στο διαδίκτυο: Μπορούμε πραγματικά να τον αξιολογήσουμε;

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. “Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει προκαθορισμένος αριθμός ωρών πέραν των οποίων ένα άτομο θα ταξινομηθεί αυτόματα ως εξαρτώμενο από τον κυβερνοχώρο. Είναι μάλλον οι χρήσεις και οι μεμονωμένες συμπεριφορές που πρέπει να διατηρηθούν ως έγκυρα κριτήρια τάσης για εξάρτηση”, σημειώνει ο Ολιβέρι.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πραγματικοί κυβερνοεξαρτώμενοι είναι «αόρατοι επειδή δεν επιδιώκουν απαραίτητα επαφή με άλλους, πόσο μάλλον με έναν ερευνητή που επιθυμεί να τους ανακρίνει».

Απειλή για την υγεία των νέων;

Με εξαίρεση ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, ο εθισμός στον κυβερνοχώρο δεν απειλεί άμεσα την υγεία των νέων, σύμφωνα με τον Ολιβέρι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο τους.

Μερικοί έφηβοι που αναζητούν ταυτότητα καταφεύγουν σε έναν κόσμο στον οποίο μπορούν να επανεφεύρουν τον εαυτό τους όπως θέλουν. Αν κάποιοι κλειστούν μέσα τους, οι περισσότεροι νέοι μπλέκονται γρήγορα στην «πραγματική ζωή». Μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, φυσικά εγκαταλείπουν την κυβερνοεξάρτηση τους.

Πώς να αποτοξινωθείτε;

Σύμφωνα με τον Ολιβέρι, ο εθισμός στο διαδίκτυο πρέπει να αντιμετωπίζεται με συστηματικό και εξειδικευμένο τρόπο όπως στην περίπτωση κάθε άλλης μορφής εθισμού. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις βασίζονται κυρίως στην διαχείριση του χρόνου και στην παρατήρηση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας χρησιμοποιούνται προγράμματα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων, καταγραφή των σκέψεων και συναισθημάτων των εθισμένων ατόμων, χρήση ξυπνητηριών και άλλων τεχνικών για των έλεγχο του χρόνου, τεχνικές χαλάρωσης και τεχνικές ελέγχου της συμπεριφοράς με στόχο τον περιορισμό της παρόρμησης που οδηγεί στην υπερβολική χρήση.

Απαραίτητο κατά τη θεραπεία είναι η γονεική υποστήριξη και η ψυχοεκπαίδευση στο θέμα του εθισμού στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πώς όταν αντιδράμε με θυμό και τιμωρητικό τρόπο σε έναν έφηβο πιθανότατα να ενισχύσουμε περισσότερο μια αντιδραστική συμπεριφορά υπέρ της χρήσης του διαδικτύου.

Πηγή: you-him-me.com

Διαβάστε επίσης 

Πότε ξεκινά η διάθεση των δωρεάν self-test στους μαθητές, για τον Οκτώβριο

Τσάι: Θαυματουργό σε όλες του τις αποχρώσεις

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα 4 sites που διαδίδουν fake news

Exit mobile version