Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πώς θα πειθαρχήσετε ένα παιδί – Δώστε προσοχή σε αυτούς τους κανόνες

Πώς θα πειθαρχήσετε ένα παιδί - Δώστε προσοχή σε αυτούς τους κανόνες

Κανείς δεν είπε ότι η ανατροφή των παιδιών είναι εύκολο πράγμα. Είναι μια δουλειά απαιτητική και ένα από τα δυσκολότερα σημεία της είναι να πειθαρχήσεις ένα παιδί.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν τα παιδιά σας λειτουργούν με τρόπο «τυραννικό» για εσάς (ναι, υπάρχει κι αυτό) υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μπουν σε σειρά.

Σίγουρα άλλο τα λόγια κι άλλο η πράξη, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε τους παρακάτω κανόνες. Το πιο πιθανό είναι ότι θα δείτε αποτελέσματα.

Αρχικά, ηρεμήστε

Τίποτα καλό δεν βγαίνει αν είστε διαρκώς στην τσίτα. Κρατήστε μια απόσταση λίγων λεπτών από την κατάσταση, αναπνεύστε και προσπαθήστε να σκεφτείτε ψύχραιμα. Το να φωνάξετε στο παιδί την ώρα που και αυτό βρίσκεται σε ένταση δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Μιλήστε ιδιαιτέρως στα παιδιά

Μπορεί να ακούγεται λιγάκι ασήμαντο, αλλά δεν είναι. Θυμηθείτε και εσείς πώς νιώσατε όταν σας έκαναν παρατήρηση μπροστά σε άλλους. Τα παιδιά, μάλιστα, ακούν περισσότερο και με μεγαλύτερη προσοχή όταν δεν ντροπιάζονται μπροστά σε άλλους.

Χρησιμοποιήστε ευγένεια

Σας φαντάζει αδύνατο. Την ώρα που έχετε ξεπεράσει τα όρια σας να πρέπει να είστε και ευγενικοί! Επιτρέπεται να είστε ενοχλημένοι και ταραγμένοι από τη συμπεριφορά του παιδιού σας, αλλά δεν επιτρέπεται να χάσετε την ψυχραιμία και την ευγένειά σας. Επιστρατεύστε την υπομονή σας και όχι την προσβλητική κριτική για να νικήσετε μια άσχημη συμπεριφορά.

Κάντε συμφωνίες

Ξεκαθαρίστε από την αρχή τους κανόνες. Αν κάποιος από εσάς τους παραβεί τότε θα υπάρξουν συνέπειες που πρέπει να τηρηθούν για όλους. Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας αντιλήφθηκαν πλήρως τους όρους που θέσατε και αποφύγετε τις «κενές» απειλές, αν θέλετε η τεχνική σας να έχει αποτέλεσμα.

Αφήστε στην άκρη τη σωματική τιμωρία

Υπάρχουν άπειροι λόγοι που κάνουν τη σωματική βία ανεπίτρεπτη και αναποτελεσματική. Επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία και τη συμπεριφορά των παιδιών, ενώ τα αποτελέσματα στην ψυχούλα τους δεν θα σβήσουν ποτέ. Επιπλέον, διδάσκει τα παιδιά ότι το να χτυπάς κάποιον, αν το θεωρείς σωστό, είναι φυσιολογικό και αποδεκτό…

Διαλέξτε τις μάχες σας

Σε κανέναν δεν αρέσει να του επιδεικνύουν κάθε λάθος του. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά σας. Παραβλέψτε ορισμένα μικρά πράγματα και συμπεριφορές. Αφήστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ανταποκριθούν σε άπιαστες προσδοκίες.

Δώστε στα παιδιά χρόνο να σκεφτούν

Αφήστε τα λίγο μόνα για να καταλάβουν τι πήγε στραβά με τη συμπεριφορά τους, να αναγνωρίσουν το λάθος τους. Έτσι θα βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει.

Ξεκαθαρίστε τις προσδοκίες σας

Τα παιδιά σας δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας, οπότε να είστε πάντα ξεκάθαροι σε αυτά που τους ζητάτε. Πείτε τους τι περιμένετε να κάνουν και ποιες θα είναι οι συνέπειες αν δεν το κάνουν.

Σιγουρευτείτε ότι οι κανόνες σας ταιριάζουν στις ηλικίες τους

Οι απαιτήσεις σας πρέπει να προσαρμόζονται στην ηλικία του κάθε παιδιού σας. Ακόμα και ένας χρόνος κάνει τη διαφορά. Οπότε μην περιμένετε από τον 3χρονο γιο σας να κάνει ότι και ο 5χρονος ή το ανάποδο. Ξεκαθαρίστε ότι αυτό που περιμένετε από το παιδί σας ταιριάζει και στα χρόνια του…

Αφήστε το παιδί σας να ξαναπροσπαθήσει

Καμιά φορά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό να αφήσετε το παιδί σας να ξαναδοκιμάσει το λάθος του. Είναι μια εμπειρία που θα δυναμώσει την αυτοεκτίμησή του και την ικανότητά του να αντιμετωπίζει καταστάσεις. Μπορείτε να βοηθήσετε χρησιμοποιώντας προτάσεις, όπως: «Πώς μπορούμε να το πούμε αυτό ξανά, χωρίς φωνές;»

Διαβάστε επίσης

Ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών

Σοκάρει ο καθηγητής Τζανάκης: “Θα χάσουμε 600-700 ανθρώπους τις επόμενες μέρες”

Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένουμε πριν το μαγείρεμα

Exit mobile version