Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Συνάντηση οδοντιάτρων με τον ειδικό σύμβουλο του ΠΟΥ για την οδοντιατρική φροντίδα

Συνάντηση οδοντιάτρων με τον ειδικό σύμβουλο του ΠΟΥ, για την οδοντιατρική φροντίδα

Συνάντηση εργασίας με τον Dr João Breda, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, που έχει ιδρύσει στην Αθήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πραγματοποίησε ο Θανάσης Δεβλιώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, στα γραφεία του ΠΟΥ.

Κοινός τόπος, ήταν πώς, η ενίσχυση της προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας, ιδιαίτερα στα παιδιά και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αποτελεί προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο να εντείνουν τη συνεργασία τους, με σκοπό την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων.

ΠΟΥ: 3,5 δισ. άνθρωποι πλήττονται από οδοστοματικές παθήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από οδοντοστοματικές παθήσεις.

«Η οδοντοστοματική υγεία έχει επί μακρόν παραμεληθεί στην παγκόσμια υγεία», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, παρά το γεγονός ότι μικρού κόστους προληπτικά μέτρα θα επέτρεπαν την αποφυγή πολλών παθήσεων».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταρτίσει πλήρη πίνακα της κατάστασης σε 194 χώρες και αποκαλύπτει αύξηση κατά 1 δισεκατομμύριο περιστατικών κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Πρόσβαση και θεραπεία

«Πρόκειται για μία σαφή ένδειξη ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν έχει πρόσβαση στην πρόληψη και την θεραπεία των οδοντοστοματικών ασθενειών», αναφέρεται στην έκθεση του ΠΟΥ που αναδεικνύει ως συνηθέστερα τα περιστατικά των χαλασμένων δοντιών, των ασθενειών του ούλων και των καρκίνων του στόματος.

Η φθορά των δοντιών είναι το συχνότερο περιστατικό. Αφορά 2,5 δισεκατομμύρια άτομα στον κόσμο, ενώ ένα δισεκατομμύριο πάσχει από ασθένειες των ούλων που είναι και η βασική αιτία για την απώλεια των δοντιών.

Ταυτόχρονα, 380.000 νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, η χρήση καπνού και η κατανάλωση αλκοόλ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις αρχές να αντιμετωπίσουν τους παράγοντες κινδύνου προωθώντας μία διατροφή ισορροπημένη και χαμηλή σε σάκχαρα, την διακοπή χρήσης καπνού υπό οποιαδήποτε μορφή, την ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ και μεγαλύτερη πρόσβαση σε αποτελεσματικές και προσιτές φθοριούχες οδοντόκρεμες.

Διαβάστε επίσης 

Στέλλα Κυριακίδου: Στόχος να εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών με το εμβόλιο κατά του HPV έως το 2030

Μεταμοσχεύσεις και Τοπικοί Συντονιστές: Από σήμερα οι προτάσεις, ποιος ο ρόλος τους

Exit mobile version