Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Σε έξαρση οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη – Σε επίπεδα ρεκόρ η γρίπη

Σε έξαρση οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη - Σε επίπεδα ρεκόρ η γρίπη

«Καμπανάκι» για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως COVID-19 και γρίπη κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ECDC, αναφέρεται πως «οι επισκέψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για αναπνευστικές παθήσεις έχουν αυξηθεί σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και διάφορα παθογόνα του αναπνευστικού συστήματος συν-κυκλοφορούν σε μεταβλητά επίπεδα, συμβάλλοντας στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας». Μάλιστα, οι υγειονομικές αρχές σε όλη την Ευρώπη έχουν τεθεί σε συναγερμό λόγω του «κοκτέιλ» ιώσεων και τις παρενέργειες που έχουν προκαλέσει ασφυξία στα νοσοκομεία.

Σαρώνουν οι λοιμώξεις, στο φουλ η γρίπη 

Η εποχική γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Από τις 13 χώρες που αναφέρουν δεδομένα, οι 10 ανέφεραν δραστηριότητα εποχικής γρίπης πάνω από το όριο θετικότητας 10% στην πρωτοβάθμια φροντίδα την εβδομάδα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενος αριθμός χωρών ανέφερε τη γεωγραφική εξάπλωση ως ευρέως διαδεδομένη, γεγονός που δείχνει ότι η δραστηριότητα της γρίπης εντείνεται. Η δραστηριότητα της γρίπης ξεκίνησε αργότερα το 2023-2024 σε σχέση με το 2022-2023, αναφέρουν οι ειδικοί.

«Καμπανάκι» για τα παιδιά

Σύμφωνα με την έκθεση, η θετικότητα του κορονοϊού ήταν υψηλότερη από τον RSV και την εποχική γρίπη. «Η σοβαρή νόσος που σχετίζεται με τον SARSCoV-2 επηρεάζει σήμερα κυρίως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω» αναφέρεται, ενώ «η αύξηση της δραστηριότητας του RSV έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ιδίως μεταξύ των μικρών παιδιών».

Οι συστάσεις του ECDC περιλαμβάνουν:

Διαβάστε επίσης 

ECDC: Υπαρκτός ο κίνδυνος ανθρώπινης μόλυνσης από τη γρίπη των πτηνών που κυκλοφορεί στην Ευρώπη

Εκτόξευση ιώσεων, ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων – Αναμένεται κι άλλη έξαρση

Exit mobile version