Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ελλείψεις φαρμάκων: Σε νέα απαγόρευση εξαγωγών προχωρά ο ΕΟΦ

ΠΕΙΦΑΣΥΝ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται στο φαρμακείο του αύριο

Τη νέα λίστα,(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων στο πλαίσιο διασφάλισης της επάρκειας και αντιμετώπισης των ελλείψεων,ανακοίνωσε ο ΕΟΦ.

Το μέτρο, έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα επικαιροποιείται από τον ΕΟΦ με βάση τις
εκάστοτε συνθήκες με στόχο την προστασία της υγείας των ασθενών και την προάσπιση της
Δημόσιας Υγείας.Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των
ελλείψεων και την προάσπιση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και των Ελλήνων
ασθενών εστιάζεται αρχικά σε τέσσερα κύρια μέτρα τα οποία καλύπτουν το σύνολο της
εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τα 4 μέτρα

Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα. Η απαγόρευση των εξαγωγών αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον Ελληνα ασθενή.

Αποφασίστηκε επίσης, οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο
χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, το
οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους.

Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά
τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η
εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρευση λύσεων.Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε ειδική
πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα.

Τέλος, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.

Οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσκολία ανεύρεσης φαρμάκου πρέπει να δηλώνεται από
τους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΕΟΦ, ώστε να λαμβάνεται
μέριμνα άμεσα.

Πολύπλοκο θέμα οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα

Σημειώνεται πως, στο θέμα της έλλειψης των φαρμάκων που όπως λέει είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με πολλές διαστάσεις, αναφέρεται με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, η ευρωπαϊκή στρατηγική του φαρμάκου, που συζητείται εδώ και 2-3 χρόνια στις Βρυξέλλες έχει θέσει το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της χωρίς όμως να προτείνει βιώσιμες και ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην Ελλάδα, το θέμα είναι ακόμα πιο πολύπλοκο, διότι, εκτός από την έλλειψη πρώτων υλών και δραστικών ουσιών που επηρεάζουν τα εργοστάσια, υπάρχει και το ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών πρωτότυπων κυρίως φαρμάκων, το οποίο οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Νέα, ηλεκτρονική πλατφόρμα 

Στο μεταξύ, νέα, ηλεκτρονική πλατφόρμα, δημιούργησε ο ΕΟΦ, για την παρακολούθηση της αγοράς των φαρμάκων, καθώς το πρόβλημα των ελλείψεων αναμένεται να επιδεινωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες διεθνώς.

Τη λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης», ανακοίνωσε ο ΕΟΦ την Τρίτη (26/7): «Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της αγοράς των φαρμάκων με σκοπό την εξασφάλιση της επάρκειάς τους και σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου (άρθρο 12Α του ν.δ. 96/73 όπως ισχύει, Κανονισμός 2022/123 άρθρο 11 παράγραφος 2), ο ΕΟΦ καθιερώνει νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης», στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού, https://www.eof.gr/web/guest/services», αναφέρει ο Οργανισμός, και προσθέτει: «Σε πρώτη φάση καλούνται οι Κάτοχοι Άδειας Χονδρικής πώλησης φαρμάκων να προετοιμαστούν δημιουργώντας λογαριασμό για την εν λόγω υπηρεσία άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός εύλογου χρόνου επτά εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας».

Πώς λειτουργεί 

Ο ΕΟΦ, καλεί σε πρώτη φάση τους Κατόχους Άδειας Χονδρικής πώλησης φαρμάκων να προετοιμαστούν δημιουργώντας λογαριασμό για την εν λόγω υπηρεσία άμεσα και σε διάστημα 7 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης.

Διαβάστε επίσης 

Διοικητές νοσοκομείων: Τι είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης στο Υπουργικό Συμβούλιο

ΣΦΕΕ: ”Πολύπλοκο θέμα οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα”- Τι πρέπει να γίνει

Φάρμακα: Δεκαπλασιάστηκαν οι κλειστοί προϋπολογισμοί μέσα σε 3 χρόνια

Exit mobile version