Οι άνθρωποι μπορεί να εισπνέουν μικροπλαστικά που μπορεί να φτάνουν το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Τα μικροπλαστικά που εντοπίζονται στη θάλασσα, τον αέρα και το έδαφος ενδέχεται να αποτελούν πιο σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Μια ομάδα στην Αυστραλία λέει ότι αυτά τα δυνητικά επικίνδυνα σωματίδια συσσωρεύονται στη μύτη και στο πίσω μέρος του λαιμού, περιοχές που θεωρούνται «hotspots» και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας.
«Εκατομμύρια τόνοι από αυτά τα μικροπλαστικά σωματίδια έχουν βρεθεί στο νερό, τον αέρα και το έδαφος. Η παγκόσμια παραγωγή μικροπλαστικών αυξάνεται και η πυκνότητα των μικροπλαστικών στον αέρα αυξάνεται σημαντικά», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Mohammad S. Islam από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ. «Για πρώτη φορά, το 2022, ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά βαθιά στους ανθρώπινους αεραγωγούς, γεγονός που εγείρει την ανησυχία για σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του αναπνευστικού».
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Physics of Fluids, είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα μικροπλαστικά παραμένουν στους ανθρώπινους αεραγωγούς. Οι άνθρωποι μπορεί να εισπνεύσουν περίπου 16,2 σωματίδια μικροπλαστικών κάθε ώρα, που ισοδυναμούν με τη συνολική μάζα μιας πιστωτικής κάρτας μετά από μία εβδομάδα.
Αυτά τα περιβαλλοντικά υπολείμματα — που δημιουργούνται από την αποδόμηση πλαστικών προϊόντων — συνήθως περιέχουν τοξικούς ρύπους και χημικές ουσίες. Η κατανόηση της διαδρομής των εισπνεόμενων μικροπλαστικών μέσα στο αναπνευστικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τη θεραπεία αναπνευστικών ασθενειών, καθώς αυτά τα σωματίδια ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα επινόησε ένα μοντέλο υπολογιστικής δυναμικής ρευστών για να αναλύσει τη μεταφορά και την εναπόθεση μικροπλαστικών στον ανώτερο αεραγωγό. Εξέτασαν την κίνηση σωματιδίων διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών — από σφαιρικά έως τετραεδρικά και κυλινδρικά — υπό συνθήκες αργής και γρήγορης αναπνοής.
«Το περίπλοκο και εξαιρετικά ασύμμετρο ανατομικό σχήμα του αεραγωγού και η πολύπλοκη συμπεριφορά ροής στη ρινική κοιλότητα και τον στοματοφάρυγγα, αναγκάζουν τα μικροπλαστικά να αποκλίνουν από τη γραμμή ροής και να εναποτίθενται σε αυτές τις περιοχές», λέει ο ερευνητής. «Η ταχύτητα ροής, η αδράνεια σωματιδίων και η ασύμμετρη ανατομία επηρεάζουν τη συνολική εναπόθεση και αυξάνουν τη συγκέντρωση εναπόθεσης στις ρινικές κοιλότητες και στην περιοχή του στοματοφάρυγγα».
Το μέγεθος των μικροπλαστικών και οι συνθήκες αναπνοής καθόρισαν τον συνολικό ρυθμό εναπόθεσης μικροπλαστικών στους αεραγωγούς. Η ταχύτερη ροή αέρα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη εναπόθεση. Μεγαλύτερα μικροπλαστικά (5,56 μικρά) εναποτέθηκαν συχνότερα στους αεραγωγούς από τα μικρότερα αντίστοιχα.
Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι η έρευνά τους υπογραμμίζει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την έκθεση και την εισπνοή μικροπλαστικών, ειδικά σε περιοχές με υψηλά επίπεδα πλαστικής ρύπανσης ή βιομηχανικές δραστηριότητες. Ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη στοχευμένων συσκευών χορήγησης φαρμάκων και στην ενίσχυση των αξιολογήσεων κινδύνου για την υγεία.
Με πληροφορίες από studyfinds.org
Διαβάστε επίσης
ΙΣΑ: Προσοχή για τηλεφωνική απάτη επιστροφής χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ
Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της τεστοστερόνης