Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η τεχνητή νοημοσύνη στην αντιμετώπιση του Πάρκινσον

Healthstories Η τεχνητή νοημοσύνη στην αντιμετώπιση του Πάρκινσον

Μελέτες δείχνουν ότι μία φορητή συσκευή παρακολούθησης της νόσου του Πάρκινσον, η οποία χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύει και να αξιολογεί τα κινητικά συμπτώματα, είναι περισσότερο από 95% ακριβής σε σύγκριση με την αξιολόγηση από ειδικούς ιατρούς.

Τα αποτελέσματα της κλινικής πολυκεντρικής μελέτης η οποία αναλύει τις επιδόσεις του PDMonitor, μιας πρωτοποριακής συσκευής παρακολούθησης της νόσου του Πάρκινσον από την PD Neurotechnology δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Neurology.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην αντιμετώπιση του Πάρκινσον

Η μελέτη συνέκρινε τις αυτοματοποιημένες αξιολογήσεις του μόνιτορ για τους ασθενείς με Πάρκινσον σε τρία ευρωπαϊκά νοσοκομεία, με τις κλινικές αξιολογήσεις των γιατρών και τα ημερολόγια συμπτωμάτων για να προσδιοριστεί εάν η συσκευή παρείχε ένα αξιόπιστο και πρακτικό τρόπο ενημέρωσης των σχημάτων θεραπείας. Η συσκευή χρησιμοποιεί πέντε αισθητήρες που φοριούνται στον κορμό και τα άκρα του ασθενούς για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το χρόνο εμφάνισης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων καθώς και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να ολοκληρώνει τις αξιολογήσεις του.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε υψηλό επίπεδο ακρίβειας στην ανίχνευση συμπτωμάτων και ισχυρή συσχέτιση με την αξιολόγηση των ειδικών κατά την εκτίμηση της σοβαρότητάς τους.
Το PDMonitor πέτυχε επίπεδα ακρίβειας 99% ή περισσότερο κατά την ανίχνευση ήπιας έως σοβαρής δυσκινησίας, δυσκολίας βάδισης, τρόμου του καρπού και των ποδιών και τουλάχιστον 96% κατά την ανίχνευση περιόδων «Off» όπου τα συμπτώματα του Πάρκινσον επανεμφανίζονται μεταξύ των φαρμακευτικών δόσεων.

Μια δεύτερη μελέτη, λεπτομέρειες της οποίας δημοσιεύθηκαν επίσης στο Frontiers in Neurology, επιβεβαίωσε ότι το PDMonitor μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και εύκολα από ασθενείς και φροντιστές, απαιτώντας μόλις πέντε λεπτά, κατά μέσο όρο, για την προσάρτηση των αισθητήρων, ακόμη και για ασθενείς σε μεταγενέστερα στάδια της ασθένειας. Η αυτόματη καταγραφή και αναγνώριση της θέσης κάθε αισθητήρα στο σώμα του ασθενούς βρέθηκε ότι βελτιώνει περαιτέρω την ευκολία χρήσης της συσκευής.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα από την ανάλυση δεδομένων για 267 ασθενείς στην Ελλάδα παρέχουν στοιχεία ότι η συνεχής παρακολούθηση από απόσταση στην κλινική πράξη μπορεί να οδηγήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον. Ο μέσος χρόνος «Off» που βίωσαν οι ασθενείς σε αυτήν τη μελέτη μειώθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα μετά την έναρξη της χρήσης του PDMonitor.

Τον Ιανουάριο του 2023, το PDMonitor ήταν μία από τις πέντε συσκευές που συνιστώνται υπό όρους για την απομακρυσμένη παρακολούθηση της νόσου του Πάρκινσον για την ενημέρωση της θεραπείας από το NICE, το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας. Αυτή η απόφαση άνοιξε τον δρόμο στη χρήση του PDMonitor από ασθενείς του NHS και τους γιατρούς τους, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Νίκος Μόσχος, Συνιδρυτής & Επιχειρησιακός Διευθυντής της PD Neurotechnology, αναφέρει: «Η δική μας συσκευή παρακολούθησης αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη κατά της νόσου του Πάρκινσον. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι είναι αποτελεσματική και εύκολη στη χρήση και έχουμε δει επανειλημμένα πώς διευκολύνει τις καλύτερες αποφάσεις θεραπείας για τους ασθενείς με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Παρέχοντας ακριβή και συνεχή δεδομένα για τα συμπτώματα, μαζί με το κατάλληλο περιβάλλον για συλλογή και παρουσίασή τους αποτελεσματικά, στοχεύουμε πάντα να βοηθήσουμε στη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου του Πάρκινσον και ελπίζουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Ο καθηγητής Ray Chaudhuri, Επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας του Ιδρύματος Πάρκινσον στο Νοσοκομείο King’s College, ο οποίος χρησιμοποιεί πιλοτικά το PDMonitor με ιδιώτες ασθενείς από τον Μάρτιο του 2022, επισημαίνει: «Το Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική νόσος στον κόσμο και μια σημαντική αιτία αναπηρίας με τεράστιο κόστος για την κοινωνία. Η ποιότητα ζωής των ασθενών και η εξέλιξη της νόσου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεπή, έγκαιρη παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και τη βέλτιστη δοσολογία της συνταγογραφούμενης θεραπείας σε κάθε χρονική στιγμή».

Η συσκευή υποστηρίζει μια αναδυόμενη αλλαγή παραδείγματος στη φροντίδα του Πάρκινσον, μεταβαίνοντας από τις παραδοσιακές βραχύβιες διαβουλεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο, στην ενίσχυση από την παρακολούθηση στο σπίτι, η οποία έχει πολλά πλεονεκτήματα παρόμοια με την παρακολούθηση στον διαβήτη και τις καρδιακές διαταραχές. Η συνεχής παρακολούθηση των ασθενών στο σπίτι, ενώ διεξάγουν καθημερινές δραστηριότητες, επιτρέπει τη λήψη πιο συχνών αποφάσεων θεραπείας και επιτρέπει στους γιατρούς να ανταποκρίνονται ταχύτερα στα μεταβαλλόμενα συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης

Φούσκωμα – Μικρά και μεγάλα μυστικά για να αποφύγετε το πρήξιμο

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε κουρκουμά μαζί με πιπέρι

Exit mobile version