Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

N. Redman (Oxford Analytica): SOS για το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα – Ποιες χώρες θα αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού

N. Redman Oxford Analytica SOS για την υπογεννητικότητα

Τις διεθνείς τάσεις στο δημογραφικό, την υπογεννητικότητα και τον ρυθμό γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού ανέλυσε ο Dr. Nicholas Redman, στην ομιλία του με θέμα «Ο κόσμος το 2030», στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Dr. Redman είναι διευθυντής στην Oxford Analytica και αρχισυντάκτης της καθημερινής έκδοσης Oxford Analytica Daily Brief, που τη διαβάζουν, μεταξύ άλλων, πάρα πολλά στελέχη κάποιων από τις πιο σημαντικές εταιρείες στον κόσμο.

Με βάση τη συγκέντρωση στοιχείων, τα οποία προέκυψαν από πολλές επιστημονικές μελέτες, φαίνεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί, μεν, μέχρι το 2030, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι τα τελευταία πολλά χρόνια.

Ποιες χώρες θα αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού

Στοιχείο – έκπληξη αποτελεί το ότι η Ινδία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Νιγηρία, η Τανζανία και το Κονγκό θα αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Στον αντίποδα η Κίνα θα δει τον πληθυσμό της να μειώνεται αισθητά. Παράλληλα οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες θα καταλήξουν χώρες γερόντων. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά.

Δημογραφικό και υπογεννητικότητα

«Αυτό οφείλεται στην υπογεννητικότητα, σε συνδυασμό με τη μείωση της θνησιμότητας. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται μόλις στο 1%», εξήγησε ο Dr. Redman.

«Η αύξηση του πληθυσμού είναι χρήσιμη για το ΑΕΠ των χωρών, όχι, όμως, για την ανάσχεση του ποσοστού φτωχοποίησης σε γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες», πρόσθεσε.

Πώς γηράσκει ο πληθυσμός

Το φαινόμενο της υγιούς γήρανσης του πληθυσμού αποτελεί μέγα ζητούμενο. Διότι η καθημερινή ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων, που συνήθως πάσχουν από αρκετά και διαφορετικά νοσήματα παράλληλα (συννοσηρότητες), είναι αυτή που μετράει και αυτή που εξοικονομεί χρήματα για τα συστήματα υγείας.

Για τούτο και ο ρυθμός και η ποιότητα της γήρανσης του πληθυσμού σε όλες τις γωνιές του κόσμου συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων και ειδικά για εκείνους, οι οποίοι συγκεντρώνουν, συγκρίνουν και αναλύουν δεδομένα.

O Dr. Nicholas Redman στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η υπογεννητικότητα επηρεάζει το δημογραφικό

Τι λένε, λοιπόν, τα επικαιροποιημένα στοιχεία; Ότι μέχρι το 2030, ο αριθμός των Ευρωπαίων από 0-19 ετών θα πέσει στα 82 εκατομμύρια, από 88 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Ο αριθμός των ανθρώπων μεταξύ 20-64 ετών θα πέσει από 256 εκατομμύρια στα 245 εκατομμύρια. Και, όσοι φθάσουν στα 65 χρόνια της ηλικίας, υπολογίζεται ότι θα είναι 1 δισεκατομμύριο (770 εκατομμύρια σήμερα).

Ερμηνεύοντας τα εντυπωσιακά στοιχεία, ο Dr. Redman επεσήμανε ότι είναι άξια προβληματισμού και ότι θα αλλάξουν άρδην τις ισορροπίες.

«Βλέπουμε, δηλαδή, ότι 11 εκατομμύρια άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας θα μειωθούν από το εργατικό δυναμικό. Παράλληλα θα προστεθούν 13 εκατομμύρια ηλικιωμένοι», κατέληξε.

ΠΗΓΗ mononews.gr

Διαβάστε επίσης

Θ. Πλεύρης στο HS για μείωση χρόνου διατήρησης πατέντας: Δεν θέλουμε να επηρεαστούν οι τιμές και η καινοτομία

Λύση στην υπογεννητικότητα αναζητούν Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία με χρηματικά κίνητρα σε νέους κατοίκους

Exit mobile version