Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

ΕΟΦ: Σύμπλεγμα βιταμινών αλλοιώνει τις εξετάσεις για τον θυρεοειδή

ΕΟΦ Σύμπλεγμα βιταμινών αλλοιώνει τις εξετάσεις για τον θυρεοειδή

Την προσοχή των γιατρών που πραγματοποιούν εξετάσεις για τον θυροειδή, εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), εξαιτίας μιας ουσίας που περιέχεται σε συμπλήρωμα της βιταμίνης Β.

Η ουσία αυτή είναι η βιοτίνη η οποία αλλοιώνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ψευδής διάγνωση στους ειδικούς γιατρούς, καθώς ενδέχεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ανοσολογικών εξετάσεων του θυροειδούς, οι οποίες βασίζονται σε αλληλεπίδραση της βιοτίνης με την στρεπταβιδίνη.

 Τι αναφέρει ο ΕΟΦ και τι συμβουλεύει τους γιατρούς 

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι εξετάσεις για τον θυροειδή χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πρακτική, για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς και την προσαρμογή της δοσολογίας της λεβοθυροξίνης.

Ανάλογα με την αρχή μεθόδου ανάλυσης των εργαστηριακών εξετάσεων, τα αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν ψευδώς αυξημένα ή ψευδώς μειωμένα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη κατάλληλη διαχείριση των ασθενών ή λανθασμένη διάγνωση.

Εάν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων της λειτουργίας του θυρεοειδούς δεν συνάδουν με την κλινική εικόνα και/ή άλλες εξετάσεις, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή επίδραση της βιοτίνης.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων οι γιατροί καλούνται από τον ΕΟΦ να ρωτούν τακτικά τους ασθενείς τους σχετικά με τη χρήση βιοτίνης, προτού τους ζητήσουν να υποβληθούν σε εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς.

«Εάν ένας ασθενής λαμβάνει βιοτίνη, ενημερώστε το εργαστηριακό προσωπικό προτού ζητήσετε τις εξετάσεις, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές δοκιμασίες», σημειώνεται στην επιστολή του ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν σύσταση να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και/ή το εργαστηριακό προσωπικό εάν λαμβάνουν ή έχουν λάβει πρόσφατα βιοτίνη.

Πρέπει επίσης να καθίστανται ενήμεροι ότι άλλα προϊόντα που μπορεί να λαμβάνουν, όπως πολυβιταμίνες ή συμπληρώματα για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, θα μπορούσαν επίσης να περιέχουν βιοτίνη και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων λειτουργίας του θυρεοειδούς τους.

Διαβάστε επίσης

ΠΙΣ: Επιδημία παραιτήσεων γιατρών από νησιωτικά νοσοκομεία και άγονα περιφερειακά ιατρεία

Σε ισχύ η υπουργική απόφαση για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας των εργαζόμενων στην Υγεία

Exit mobile version