Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τα ράντζα και τις εφημερίες που ήδη ξεκίνησε από τον Ευαγγελισμό και τις επόμενες μέρες θα επεκταθεί και στα άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται υπο πίεση δηλαδή στο Λαϊκό, το Γεννηματά και το Αττικό, ανέλυσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Το σχέδιο του υπ. Υγείας για τα ράντζα σε Αττικό, Ευαγγελισμό, Λαϊκό και Γεννηματάς
«Σε κάθε ένα από αυτά τα νοσοκομεία βάζουμε μία επικουρική δομή. Δηλαδή, στον Ευαγγελισμό βάλαμε το ΝΙΜΙΤΣ, στο Αττικό υπάρχει συμφωνία με μία ιδιωτική κλινική του Περιστερίου που θα υποστηρίξει το Αττικό.
Στο Λαϊκό θα μπει η Παμμακάριστος. Είναι μία κεντρική κλινική της Αθήνας. Μπορεί να πάρει παθολογικά περιστατικά και στο Νοσοκομείο Γεννηματά μια άλλη δομή, που είναι κοντά του», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, μιλώντας Ρ/Σ Real.
Οι τελικές ανακοινώσεις των δομών θα γίνουν μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
«Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο συνολικά αναπτύσσονται επικουρικές κλίνες, δηλαδή ράντζα στις εφημερίες σε όλη την Αθήνα, γύρω στις 50 με 70», εξήγησε ο Υπουργός, καθιστώντας σαφές ότι τα ράντζα αποτελούν ένα διαχρονικό θέμα, όμως κατα τη συγκεκριμένη περίοδο αφορά τα παθολογικά περιστατικά, λόγω της έξαρσης των ιώσεων και όχι τόσο στα χειρουργικά.
Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι το σχέδιο «πρόκειται για ένα γνήσιο ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) με την έννοια ότι έρχονται και ιδιωτικές δομές που επικουρούν χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του ασθενούς», καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει την ιδιωτική κλινική.
«Αν σε ένα νοσοκομείο υπάρχουν 30 ράντζα, ο ασθενής αυτός λαμβάνει μία θεραπεία που την πληρώνει το κράτος.
Πόσο προτιμότερο είναι αυτή η τη θεραπεία να την λαμβάνει σε μία ιδιωτική δομή με το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή με τα χρήματα που ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει είτε στη δημόσια, είτε στην ιδιωτική δομή;».
Επιπλέον επισήμανε ότι «όταν πια λήγει η εφημερία, ο κόσμος αυτός δεν πάει σε δωμάτια. Άρα στη λήξη της εφημερίας η κάθε επικουρική δομή, είτε δημόσια είτε ιδιωτική που θα στηρίζει τα νοσοκομεία που έχουν πρόβλημα, θα λαμβάνει με μεταφορά από τα ασθενοφόρα τους πολίτες που είναι εκείνη τη στιγμή στα ΤΕΠ και θα συνεχίσουν τη θεραπεία τους.
Η διαλογή των ασθενών, λοιπόν, θα γίνεται στο δημόσιο νοσοκομείο και θα προωθούνται στις ιδιωτικές δομές αναλόγως της βαρύτητας των περιστατικών.
Αναφορικά με το Αττικό τόνισε ότι περίπου σε 9-10 μήνες, ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός ανάπτυξης 52 επιπλέον κλινών.
«Άρα, το Αττικό σε βάθος χρόνου λύνει το πρόβλημά του. Η έντασή μας είναι κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Άρα αυτή η συνεργασία θέλουμε να ξεκινήσει τώρα που είναι στην έξαρσή της αλλά πραγματικά πιστεύω ότι αν λειτουργήσει θα μπορούσε να υπάρχει σε μόνιμη βάση όταν το χρειαζόμαστε».
Διαβάστε επίσης
Σ. Κυριακίδου: Ίδιες ευκαιρίες θεραπείας για τον καρκίνο για όλους τους πολίτες στην Ευρώπη