Τα φάρμακα σας παρεμποδίζουν τον ύπνο σας; «Ορισμένα φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τον ύπνο ενός ατόμου», αναφέρει στο eatthis.com, ο Δρ Michael Breus. Ενώ κάποια άλλα βοηθούν τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα. Ωστόσο, πολλά φάρμακα, για το κρυολόγημα και τη γρίπη έως τις θεραπείες για τον καρκίνο, μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία, δυσκολεύοντας τον ύπνο ή την ποιότητα του.
Γι αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή.
Μην παίρνετε ποτέ αυτά τα φάρμακα πριν πέσετε για ύπνο
Αντικαταθλιπτικά
Ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο, προειδοποιούν οι ειδικοί. “Οι SSRI – ή εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης – είναι ένας συγκεκριμένος τύπος αντικαταθλιπτικού που αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης του εγκεφάλου σας. Η σεροτονίνη βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και της αίσθησης ευεξίας”, λέει η Megan N. Freeland, PharmD, RPh. “Οι SSRI, όπως η φλουοξετίνη, είναι μερικά από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά. Όμως, παρόλο που είναι αρκετά αποτελεσματικά κατά της κατάθλιψης, μπορεί επίσης να δυσκολέψουν τον ύπνο. Εάν ο γιατρός σας συμφωνεί, σκεφτείτε να παίρνετε το αντικαταθλιπτικό σας το πρωί ή να αλλάξετε σε ένα αντικαταθλιπτικό που κάνει τον ύπνο λίγο πιο εύκολο. Η τραζοδόνη ή η μιρταζαπίνη μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές για εσάς.
B – αναστολείς
Οι β-αναστολείς συνήθως συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των αρρυθμιών. «Οι βήτα-αναστολείς έχουν από καιρό συσχετιστεί με διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των αφυπνίσεων μέσα στη νύχτα και των εφιαλτών», λέει ο Armon B. Neel, Jr., PharmD. “Θεωρείται ότι το κάνουν αυτό αναστέλλοντας τη νυχτερινή έκκριση μελατονίνης, μιας ορμόνης που εμπλέκεται στη ρύθμιση τόσο του ύπνου όσο και του κιρκάδιου ρολογιού του σώματος. Χαμηλά επίπεδα μελατονίνης έχουν παρατηρηθεί μερικές φορές στη χρόνια αϋπνία. Για τους ηλικιωμένους, αναστολείς διαύλων ασβεστίου βενζοθειαζεπίνης, άλλη μορφή φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, είναι συχνά πιο ασφαλή και αποτελεσματικά από τους β-αναστολείς. Μια νυχτερινή δόση μελατονίνης μπορεί επίσης να βοηθήσει».
Επιθέματα νικοτίνης
Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε επιθέματα νικοτίνης πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου καθώς μπορεί να αντιμετωπίζετε μια ανήσυχη νύχτα. «Οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα παρέχοντάς σας χαμηλή ποσότητα νικοτίνης — αρκετή για να αποφύγετε τα συμπτώματα στέρησης», λέει ο Δρ. Freeland. «Όπως αποδεικνύεται, το επίθεμα νικοτίνης μπορεί να προκαλέσει αϋπνία εάν το αφήσετε όλη τη νύχτα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να το αφαιρέσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποφύγετε αυτήν την παρενέργεια.
Φάρμακα για το κρυολόγημα
«Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα συχνά περιέχουν ένα αποσυμφορητικό φάρμακο που ονομάζεται ψευδοεφεδρίνη, το οποίο μπορεί να μειώσει τη ρινική συμφόρηση», λέει ο Δρ Breus. “Η ψευδοεφεδρίνη είναι γνωστό ότι προκαλεί αϋπνία, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται με τη μορφή ρινικού σπρέι. Ορισμένα φάρμακα για την αλλεργία που ονομάζονται αντιισταμινικά προάγουν τον ύπνο, επομένως η ψευδοεφεδρίνη μπορεί να προστεθεί σε αυτά για την πρόληψη της υπνηλίας. Ως αποτέλεσμα, αντιισταμινικά που διατίθενται στο εμπόριο και περιέχουν αποσυμφορητικό μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο».
Αναστολείς χολινεστεράσης
Οι αναστολείς της χολινεστεράσης συνταγογραφούνται συνήθως για τη θεραπεία της απώλειας μνήμης και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την άνοια. «Αυτά τα φάρμακα πιστεύεται ότι δρουν αναστέλλοντας το ένζυμο στο σώμα που διασπα την ακετυλοχολίνη (ένας νευροδιαβιβαστής που είναι σημαντικός για την εγρήγορση, τη μνήμη, τη σκέψη και την κρίση) και έτσι ενισχύουν τη διαθέσιμη ποσότητα στα εγκεφαλικά κύτταρα», λέει ο ειδικός.
Αυτό, θεωρητικά, επιβραδύνει την απώλεια μνήμης του ασθενούς και τον βοηθά να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες με λιγότερα προβλήματα. Αλλά η παρεμπόδιση της διάσπασης της ακετυλοχολίνης – η οποία βρίσκεται παντού στο σώμα, όχι μόνο στον εγκέφαλο – μπορεί να επηρεάσει όλα τα είδη ακούσιες διαδικασίες και κινήσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον ύπνο».
Διαβάστε επίσης
Αλκοόλ: Γιατί πρέπει να το αποφεύγουμε στην παραλία
Ποια καλλυντικά προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο