Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πρόγραμμα «Φιλοξενία μου»: Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον τουρισμό και γνωρίζουν περιοχές ανά την Ελλάδα

Πρόγραμμα «Φιλοξενία μου»: Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον τουρισμό και γνωρίζουν περιοχές ανά την Ελλάδα
Μέσα από το πρόγραμμα «Φιλοξενία μου» οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον τουρισμό και γνωρίζουν περιοχές της Ελλάδας.
Βασικός στόχος του προγράμματος, «είναι να εισάγει τους μαθητές από την πρώιμη ηλικία των 8 ετών, σε έννοιες σχετικές με τη βιομηχανία του τουρισμού, όπως είναι, η φιλοξενία, η διαφορετικότητα, η επιχειρηματικότητα, η βιώσιμη και τουριστική ανάπτυξη και τα τουριστικά επαγγέλματα», αναφέρει η Ζωή Δάβαρη από την Παιδαγωγική Ομάδα «Απ’Ουσία», υπεύθυνη του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος.
– «Από πού είσαι;» ρωτά την Ξένια ο Αλέξης.
-«Ζω στη Γερμανία», απαντά εκείνη με τρεις λέξεις.
– «Και πώς και μιλάς ελληνικά»;
– «Η μαμά μου είναι από το Βούπερταλ κι ο μπαμπάς μου από τα Φιλιατρά».
Ξαφνικά μπαίνει η Κάτια στην κουβέντα: «Εμένα ο μπαμπάς μου είναι από την Εύβοια κι η μαμά από τη Σμύρνη, γεννήθηκα στη Ρόδο, μα μένουμε στην Κρήτη».

Το εκπαιδευτικό υλικό

Η ιστορία της Ξένιας και της παρέας της, που εξελίσσεται σε ένα παραλιακό χωριό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αποτελεί το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος «Φιλοξενία μου», που σχεδιάστηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και το υπουργείο Τουρισμού. Ακολούθως, με τη βοήθεια ειδικών παιδαγωγών και την έγκριση του υπουργείου Παιδείας η «Φιλοξενία μου» εισήχθη στα σχολεία, ενώ απευθύνεται σε μαθητές του Β’ και Γ’ Δημοτικού στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Οι επιμέρους στόχοι που τέθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι, «η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η ανάληψη πρωτοβουλιών, καθώς και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης», λέει η κα Δάβαρη.
Οι ήρωες του παραμυθιού δημιουργήθηκαν καταρχήν «ως χαρακτήρες που προέρχονται από διαφορετικά μέρη στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν να ταυτιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές και να εμπλακούν ενεργά στην ιστορία από την αρχή», εξηγεί η κα Δάβαρη. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία «να γνωρίσουν τα παιδιά διάφορες περιοχές της Ελλάδας και να μοιραστούν πληροφορίες για τους τόπους καταγωγής ή διαμονής τους». Παράλληλα, «διευκολύνουμε παιδιά από άλλες χώρες να ταυτιστούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στην τάξη», συμπληρώνει.
«Το μάθημα “Φιλοξενία μου”, μια σημαντική ελληνική πρωτοβουλία, η πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώνει τους μαθητές όλης της Ελλάδας, καθώς η φιλοξενία είναι μέρος της κληρονομιάς μας, αλλά, ακόμα περισσότερο, αποτελεί το μέλλον μας», επισημαίνει η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
Μέσα από το πρόγραμμα, «φιλοδοξούμε να μπουν οι βάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, να διευρυνθούν σημαντικά οι ορίζοντες και ο αριθμός των ευκαιριών που έχουν στην διάθεσή τα παιδιά της χώρας και βέβαια να εξοικειωθούν με την έννοια της φιλοξενίας και να γνωρίσουν τον κόσμο της», συνεχίζει η κα Ζαχαράκη.
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ΥΠΑΙΘ στην επιδίωξή του για ένα αναβαθμισμένο σχολείο, ένα σχολείο με νέα φιλοσοφία και όραμα, έχει συνοδοιπόρους του φορείς, που με τις δικές τους προτάσεις ενισχύουν και επιβεβαιώνουν την πολλαπλή στόχευσή του μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προτείνουν», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή.
Το πρόγραμμα «Φιλοξενία μου» είναι διαθέσιμο προς επιλογή από τα σχολεία στην ειδική πλατφόρμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αν το παιδί σας παραπονιέται για πόνους στις αρθρώσεις, δώστε προσοχή σε αυτό
H Ιουλία Τσέτη στο Table for Two – Δείτε το βίντεο
ΠΟΥ: Eξαιρετικά χαμηλά τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων χολέρας εν μέσω έξαρσης
Exit mobile version