Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Απόβλητα πανδημίας: 26.000 τόνοι από μάσκες, self test και αντισηπτικά έχουν καταλήξει στη θάλασσα

Απόβλητα πανδημίας: 26.000 τόνοι από μάσκες, self test και αντισηπτικά έχουν καταλήξει στη θάλασσα

Τα απόβλητα της πανδημίας: σχεδόν 26.000 τόνοι από μάσκες, χειρουργικές ποδιές και αντισηπτικά έχουν καταλήξει στη θάλασσα.

Η πανδημία έχει επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών με πλαστικά. Έξτρα απόβλητα, συνολικού βάρους περίπου 25.900 τόνων, έχουν καταλήξει στους ωκεανούς, σύμφωνα με μία νέα κινεζο-αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Το πρόβλημα των αποβλήτων της επιδημίας

Αυτά τα πλαστικά συνήθως είναι: μάσκες, γάντια, χειρουργικές ποδιές, προσωπίδες, φιάλες αντισηπτικών και άλλα προστατευτικά είδη μιας χρήσης, καθώς επίσης πλαστικές συσκευασίες τεστ, η ζήτηση των οποίων έχει αυξηθεί -πέρυσι και φέτος- λόγω του κορονοϊού.

Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των αποβλήτων (το 87,4%) προέρχεται από:

Αδυναμία ανακύκλωσης

Η τεράστια ποσότητα πλαστικών αυτού του είδους που παράγεται και καταναλώνεται έχει αποδειχθεί ότι ξεπερνά τις δυνατότητες των περισσότερων χωρών να τα ανακυκλώσουν και να τα επεξεργαστούν.

Εκτιμάται ότι από την αρχή της πανδημίας έως τον περασμένο Αύγουστο 8,4 εκατομμύρια τόνοι έξτρα πλαστικών αποβλήτων είχαν παραχθεί από 193 χώρες.

Οι ερευνητές της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), προβλέπουν ότι:

Τελικά σε μερικά χρόνια, σχεδόν όλα τα πλαστικά που σχετίζονται με την πανδημία θα έχουν καταλήξει στις παραλίες (29%) ή στους βυθούς των θαλασσών (71%).

Το 46% των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας προέρχεται από:

Οι χώρες της Ασίας κάνουν χειρότερη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τα απόβλητα, συνήθως, καταλήγουν στις θάλασσες μέσω των μεγάλων ποταμών όπως ο Δούναβης (1.700 τόνοι αποβλήτων), ο Ινδός (4.000 τόνοι) και ο Γιανγκτσέ (3.700 τόνοι).

Το 73% των αποβλήτων μεταφέρεται μέσω ασιατικών ποταμών και το 11% μέσω ευρωπαϊκών, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η πανδημία Covid-19 έχει οδηγήσει σε μία αυξημένη ζήτηση για πλαστικά μιας χρήσης. Αυτό εντείνει έτσι ένα ήδη εκτός ελέγχου παγκόσμιο πρόβλημα πλαστικών αποβλήτων.

Αυτά τα πεταμένα πλαστικά μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις στον ωκεανό. Μπορούν να έρθουν σε επαφή με θαλάσσιους οργανισμούς και δυνητικά να τους τραυματίσουν ή να τους οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο», αναφέρουν οι ερευνητές.

Παγκοσμίως, έως 13 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών κάθε είδους και μεγέθους καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη Μ. Γκάγκα: Η επιδημία δεν έχει ξεφύγει, υπάρχει plan B

Παγώνη στο HealthStories : Όποιος δεν είναι παρών στις εφημερίες, δεν δικαιούται να μιλάει

Ο κορονοϊός από τον βυθό της θάλασσας -Το εντυπωσιακό «κλικ» Έλληνα φωτογράφου

Exit mobile version