Έρχεται επέκταση του Προγράμματος ΝΟΣΠΙ, Νοσηλεία στο Σπίτι. Το φιλόδοξο project του ΟΔΙΠΥ αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα νοσήματα, πέραν του καρκίνου, καθώς η ζήτηση εκ μέρους των ασθενών είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος φορέας και το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζονται πλάνο για την ένταξη και άλλων σοβαρών χρόνιων παθήσεων και είναι πιθανό να ενταχθούν άμεσα η πολλαπλή σκλήρυνση και η κυστική ίνωση, εάν υπάρξει συμφωνία σε όλες τις επιμέρους παραμέτρους.
Το αίτημα των ασθενών για την επέκταση του Προγράμματος και σε άλλες χρόνιες νόσους είναι ισχυρό και ο ΟΔΙΠΥ αναμένεται, λένε οι ίδια πηγές, να έχει στα χέρια του τις σχετικές μελέτες τέλος Ιανουαρίου.
ΝΟΣΠΙ: Θα επεκταθεί και σε άλλα χρόνια νοσήματα
Πιο συγκεκριμένα οι εν λόγω μελέτες, που γίνονται από ανάδοχη εταιρεία κατόπιν διαγωνισμού, θα περιγράφουν, μεταξύ άλλων, ποιοι άλλοι ασθενείς θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ, με ποια κριτήρια θα ενταχθούν περισσότερα νοσοκομεία πανελλαδικά, καθώς και τι εξοπλισμό πρέπει να προμηθευτεί ο ΟΔΙΠΥ.
Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ, Βασίλης Μπαλάνης, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε πρόσφατα, ανέφερε ότι στην πιλοτική φάση του εν λόγω Προγράμματος συμμετέχουν μέχρι τώρα τρία νοσοκομεία και αναμένεται το προσεχές διάστημα να ενταχθούν άλλα εννέα, ενώ γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν και άλλα δύο νοσοκομεία επιπλέον.
Τα τρία πρώτα νοσοκομεία είναι ο «Άγιος Σάββας», το «Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης» και το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη. Στον Άγιο Σάββα συμμετέχουν 100 καρκινοπαθείς ασθενείς. Στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα 250 παιδιά με χρόνια νοσήματα, που παρακολουθούνται στην Γ’ Παιδιατρική Κλινική. Στο ΠΑΓΝΗ είναι σε αναμονή περίπου 100 ενήλικες με σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Εκπαίδευση σε φροντιστές
Κάτι ακόμη σημαντικό, που αναμένεται να βοηθήσει ουσιαστικά τους ασθενείς και το περιβάλλον τους, είναι η εκπαίδευση των φροντιστών. Αυτό είναι κάτι, που θα γίνει στη χώρα μας για πρώτη φορά και θα έρθει να καλύψει ένα σημαντικό έλλειμμα.
Μιλάμε για το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΝΟΣΠΙ, που πέρα από γιατρούς και νοσηλευτές, θα ενημερώσει και θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες των φροντιστών, είτε πρόκειται για συγγενικά πρόσωπα των πασχόντων, είτε για επαγγελματίες. Μετά τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα δίνεται πιστοποίηση.
Νέοι δείκτες ποιότητας
Οι ασθενείς, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, έχουν αποστείλει επιστολές, στις οποίες μιλούν για την εμπειρία τους από την κατ’ οίκον φροντίδα και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους. Αυτές οι επιστολές θα ψηφιοποιηθούν και θα αποτελέσουν νέους δείκτες ποιότητας (prems και proms) για μελλοντικά αντίστοιχα Προγράμματα.
Το prems αναφέρεται στις εμπειρίες των ασθενών (patients reported experiences) και το proms στα αποτελέσματα του Προγράμματος (patients reported outcomes).
Η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με άλλες χώρες της Ευρώπης στη δημιουργία αυτών των δεικτών ποιότητας, έχοντας κοινή μεθοδολογία. Μάλιστα την ερχόμενη Τετάρτη, σε ειδική εκδήλωση στο Ινστιτούτο Παστέρ, θα παρουσιαστούν τα πρώτα ευρήματα της μελέτης PARIS, που αφορά σε αυτό ακριβώς, ενώπιον εκπροσώπων από το Υπουργείο Υγείας, από τον ΟΔΙΠΥ, την ΗΔΙΚΑ, το ΕΚΠΑ και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης
ΕΟΔΥ: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους κοριούς και πότε γίνονται επικίνδυνοι