Ιδιαίτερα ενδεικτικά της κατάστασης των ατόμων, που ζουν με αναπηρία στην Ελλάδα, είναι τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας. Σύμφωνα με αυτά, 3 στα 10 άτομα δεν λαμβάνουν την απαραίτητη περίθαλψη. Τα στοιχεία αυτά, μάλιστα, επικαλείται και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε υπόμνημα προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας, όπως δημοσιεύθηκαν στο 11ο Δελτίο Στατιστικής Πληροφόρησης, η συνθήκη που βιώνουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, τα οποία στερούνται την πρόσβαση ακόμη και σε βασικές υγειονομικές ανάγκες, είναι δραματική.
Αναπηρία: Δικαίωμα στην πρόσβαση
Το 2020 το ποσοστό των ατόμων με σοβαρή αναπηρία, που δεν ικανοποίησε ανάγκες σε ιατρική περίθαλψη ανήλθε σε 29%, αυξανόμενο κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2019.
Το 2019 156.200 άτομα με αναπηρία δεν έλαβαν αναγκαία οδοντιατρική θεραπεία λόγω οικονομικής δυσκολίας, 78.150 άτομα με αναπηρία δεν ήταν σε θέση να προμηθευτούν αναγκαία φάρμακα, που τους είχαν συνταγογραφηθεί από γιατρούς. Μόνο το 53,3% των γυναικών με σοβαρή αναπηρία και ηλικία ως 65 έτη υποβλήθηκε σε τεστ ΠΑΠ τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών χωρίς αναπηρία ανέρχεται σε 71,3%.
Στη βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί «ένα αναβαθμισμένο και ποιοτικά εκσυγχρονισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος όλων των πολιτών και αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις προτείνει τον σχεδιασμό πολιτικών για την υγεία και δημιουργία των απαραίτητων θεσμών και υποδομών, για την οργάνωση και τη λειτουργία ενός συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, στην αιχμή των ιατροτεχνολογικών εξελίξεων, με ταυτόχρονη ορθολογική διαχείριση των πόρων που απαιτούνται, μέσω των οποίων τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, για την αύξηση της λειτουργικότητας και αυτονομίας τους».
Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, τονίζει η Ε.Σ.Α.μεΑ., κρίνεται αναγκαία η συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης σε όλες τις δημόσιες πολιτικές για την υγεία, για τη διασφάλιση άσκησης του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία και της καθολικής πρόσβασης των πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε αποτελεσματικές παροχές υγείας, μέσω του εθνικού συστήματος υγείας δημόσιου χαρακτήρα, σε ισότιμη κάλυψη αναγκών με τους υπόλοιπους πολίτες, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία υπογράφτηκε από τη χώρα μας και στη συνέχεια κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο .
Τα πιο σημαντικά αιτήματα
Η Ε.Σ.Α.μεΑ., μεταξύ των ζητημάτων που θέτει, τονίζει και δύο ιδιαίτερα σημαντικά. Το πρώτο έχει να κάνει με τον κατάλογο των ανασφάλιστων ατόμων με συγκεκριμένες παθήσεις, που εξαιρούνται από τη γενική διαδικασία συνταγογράφησης σε δημόσιες δομές.
Όπως αναφέρει, ο κατάλογος αυτών των εξαιρέσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης άτομα με τις παρακάτω παθήσεις: Νόσο του Parkinson και δυστονίες, χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια, μυασθένεια, φυματίωση, κληρονομικό αγγειοοίδημα, συγγενή ιχθύαση, νόσο του WILSON, σακχαρώδη διαβήτη τύπου II ή άλλοι τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη, επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις, αγγειοπάθεια BURGER, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αξονική σπονδυλαρθρίτιδα και διάχυτα νοσήματα του συνδετικού ιστού, ψωρίαση, νόσος Crohn, ιδιοπαθή φλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα που λαμβάνουν συστηματική λήψη υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών, βιολογικών ή άλλων στοχευμένων θεραπειών, νευρολογικά νοσήματα που λαμβάνουν συστηματική χορήγηση υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών ή βιολογικής ή άλλης στοχευμένης θεραπείας.
Το δεύτερο αφορά στα φάρμακα, ώστε αυτά να δίνονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Προτείνεται, επίσης, για να αποφευχθεί και η διάθεση κακής ποιότητας ιατροτεχνολογικών υλικών από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, που, ήδη, γίνεται, αυτά να διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς ο Οργανισμός διαθέτει μητρώο ελέγχου και ποιότητας.
Διαβάστε επίσης
Το μικρό μυστικό που μπορεί να μειώσει το εμμηνοπαυσιακό λίπος στην κοιλιά
Ένα νέο φάρμακο, η ρετατρουτίδη, μείωσε ως 25% το σωματικό βάρος