Ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες γιατρών και νοσηλευόμενων είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Δεν τις “πιάνει” σχεδόν κανένα φάρμακο, μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο του ασθενούς και είναι “ανοικτή πληγή” για τα συστήματα υγείας.
Η ετήσια επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δείχνει ότι οι πεντακάθαρες, αποστειρωμένες χειρουργικές αίθουσες είναι “πεδίο δόξης λαμπρό” για τα μικρόβια, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Πιο συγκεκριμένα αυτή η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα για την περίοδο 2018-2020, από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης και τα αποθηκευμένα δεδομένα του ECDC για τη μικροβιακή αντοχή και τις λοιμώξεις, που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη.
Συνολικά 13 ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν 19.680 ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, από 1.255.958 χειρουργικές επεμβάσεις εννέα τύπων.
Υπ’ ατμόν για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Οι λοιμώξεις στις αίθουσες χειρουργείων είναι από τις πιο κοινές. Συνδέονται με μεγαλύτερη παραμονή (μετεγχειρητικά) στο νοσοκομείο, με επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις στον ίδιο ασθενή, με θεραπεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας και με μεγαλύτερη θνησιμότητα.
Το ποσοστό των λοιμώξεων κυμάνθηκε από 0,6% στις προσθετικές επεμβάσεις γόνατος έως 9,5% στις ανοικτές επεμβάσεις παχέος εντέρου. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, που ανιχνεύθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, είναι εντερόκοκκοι (17,6%), Escherichia coli (17,2%) και Staphylococcus aureus (15,2%).
Ειδικότερα τα χειρουργεία στο παχύ έντερο έχουν τη “μερίδα του λέοντος” στη διασπορά πολυανθεκτικών μικροβίων (9,5% στην ανοικτή επέμβαση και 6,7% στη λαπαροσκοπική). Ακολουθεί η ανοικτή χολοκυστεκτομή με 3,8%.
Υγιεινή των χεριών και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Το πρόβλημα στα ελληνικά νοσοκομεία έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Το επίπεδο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ξεπερνά αυτό κρατών χαμηλότερου εισοδήματος.
Οι πιο συνηθισμένες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι του ουροποιητικού συστήματος, του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, του χειρουργικού πεδίου, του αίματος (βακτηριαιμίες), του δέρματος και των μαλακών μορίων.
Το θέμα αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας. Η υγιεινή των χεριών σώζει εκατομμύρια ζωές, για τούτο και θεωρείται πολύ βασικό μέτρο πρόληψης.
Σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής των Χεριών, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε στοιχεία των τελευταίων δώδεκα μηνών από τα 10 πιο μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, λιγότερο από το 50% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι συνεπές με τον κανόνα της υγιεινής των χεριών.
“Ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο στο Υπουργείο Υγείας, έχουμε δώσει έμφαση στις δράσεις, που υλοποιούνται στο κομμάτι των νοσοκομειακών λοιμώξεων”, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Πρόσθεσε ότι επίκειται νέα υπουργική απόφαση για την παροχή κινήτρων στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εκείνων, οι οποίοι τηρούν ευλαβικά την υγιεινή των χεριών.