Σε δράσεις, για την υποστήριξη ηλικιωμένων, αλλά και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους ακριτικών περιοχών, προχωρά το υπουργείο Υγείας. Tα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης – ΟΠΨΥ παρουσίασε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο». Το Πρόγραμμα υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας και υλοποιείται σε συνεργασία με το Αιγηνίτειο Νοσοκομείο, το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, προς όφελος των κατοίκων απομακρυσμένων νησιωτικών και ακριτικών περιοχών, και ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτό 441 ωφελούμενοι με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη.
Η χρήση των υπηρεσιών του Προγράμματος έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της απόστασης και του χρόνου που δαπανούν οι ωφελούμενοι, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Όπως δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, «το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από άλλες δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την υποστήριξη των ηλικιωμένων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ορεινές και νησιωτικές, και συγκεκριμένα:
Δράσεις για την υποστήριξη ηλικιωμένων
Πρώτον, το δίκτυο τηλεψυχιατρικής και τηλεϊατρικής, το οποίο λειτουργεί ήδη σε απομακρυσμένες περιοχές του τόπου μας, όπως το Καστελόριζο και τη Σύμη.
Δεύτερον, την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για την άνοια 1102, η οποία παρέχει συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα με άνοια και προβλήματα μνήμης, στους φροντιστές τους, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας.
Τρίτον, τη δημιουργία νέων δομών ψυχικής υγείας για υποστήριξη ασθενών με άνοια – Alzheimer’s, όπως 11 Κέντρα Ημέρας, 10 Ιατρεία Μνήμης, οκτώ Οικοτροφεία και μια Κινητή Μονάδα για άνοια – Alzheimer’s.
Σημειώνεται πως, λειτουργούν ήδη δύο Κέντρα Ημέρας για την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.
Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε έμπρακτα το σεβασμό μας προς την Τρίτη Ηλικία, τη ρίζα που τροφοδότησε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί με τη ζωτική συμβολή της την κοινωνία μας… Για να μη μείνει κανένας μόνος του, κανένας πίσω».
Προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους ακριτικών περιοχών
Την ίδια ώρα, σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις προχωρά το υπουργείο Υγείας, για περίπου 337.000 συμπολίτες μας που ζουν σε ακριτικά νησιά και ορεινές περιοχές της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική προσέγγιση για την προληπτική Υγείας των κατοίκων της ΕΕ, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και συντονίζεται από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, από τον Θάνο Πλεύρη, και τη γενική γραμματέα Δημόσιας υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, οι οποίες θα επιφορτιστούν να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σε απομακρυσμένα νησιά και στην ηπειρωτική ακριτική Ελλάδα.
Το πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις έγκυες γυναίκες περιλαμβάνει μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, αλλά και προληπτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19.
Διαβάστε επίσης
Προκήρυξη νέων θέσεων γιατρών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ανακοίνωσε η Μίνα Γκάγκα