Τρεις αλλαγές στον τομέα των κλινικών μελετών, προωθεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι αλλαγές αφορούν:
Στην αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου των κλινικών μελετών, αξιοποιώντας τα πρώτα αποτελέσματα του Workshop μέσα από τη συμμετοχή Φορέων, ερευνητών και νοσοκομείων.
Στην λειτουργία πιλοτικών νοσοκομείων, τα οποία θα υλοποιούν συστηματικά κλινικές μελέτες.
Στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Βιοϊατρικής Έρευνας
Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, οι παραπάνω στόχοι αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα μέσα στο 2023. Όπως αναγέρει χαρακτηριστικά,”Για πρώτη φορά, η χώρα μας δίνει στις κλινικές μελέτες την βαρύτητα που τους αναλογεί ως επιστημονικό και οικονομικό εφόδιο”.
Με αφορμή την παρουσία του σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – Λίλλυ, ο κ. Κωτσιόπουλος, σημειώνει πως η κλινική έρευνα αποτελεί τον κύριο μοχλό εξέλιξης για την επιστήμη και απαραίτητο συστατικό για την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές θεραπείες.
Αναφερόμενος στα όσα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ο κος Κωτσιόπουλος σημειώνει:
Θεσπίσαμε το αναπτυξιακό clawback, παρέχοντας κίνητρα και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις στον τομέα των κλινικών ερευνών.
Ψηφίσαμε ρύθμιση για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να έχουν έσοδα από τις κλινικές μελέτες, με σκοπό την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού.
Διευρύναμε την υπάρχουσα άτυπη ομάδα εργασίας, ώστε να συμμετέχουν οι θεσμικοί φορείς, όπως η Ένωση Ασθενών, δημιουργώντας έτσι ένα εργαλείο
ανταλλαγής απόψεων, επίλυσης προβλημάτων και ανάπτυξης των κλινικών μελετών.
Θέσαμε την υλοποίηση κλινικών μελετών ως παράμετρο αξιολόγησης για τους διοικητές των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, διοργανώνεται το πρώτο μεγάλο workshop, το οποίο θα λάβει χώρα στο Κεντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε επίσης
Η πρόκληση για τον Θόδωρο, η αστοχία της Ζωής και οι καθυστερήσεις του Ολύμπιου