Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πλεύρης προς Ξανθό: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποτύχει θεσμός που διασφαλίζει δωρεάν γιατρό

Πλεύρης προς Ξανθό: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποτύχει θεσμός που διασφαλίζει δωρεάν γιατρό

Νέα κόντρα προμηνύεται στη Βουλή και ήδη έχουν ξεκινήσει τα βέλη ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό για το προσωπικό γιατρό.

«Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού απέτυχε παταγωδώς από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να ανασταλεί ουσιαστικά πλήρως η λειτουργία του», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Α. Ξανθός για τον προσωπικό γιατρό, στην οποία μιλά «για “μπάχαλο” με το νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού, που από τα πρώτα του βήματα έδειξε ότι δεν ήρθε να βελτιώσει αλλά να ακυρώσει πλήρως μια μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η αμηχανία του κ. Ξανθού για την επιτυχία του προσωπικού ιατρού που στον πρώτο μήνα λειτουργίας του εγγράφηκε υπερδιπλάσιος αριθμός πολιτών και πενταπλάσιος αριθμός γιατρών από ότι στα 4 χρόνια λειτουργίας του οικογενειακού γιατρού, είναι έκδηλη.

Πλεύρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποτύχει ένας θεσμός που διασφαλίζει δωρεάν γιατρό

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποτύχει ένας θεσμός που διασφαλίζει δωρεάν γιατρό για όλους τους πολίτες.

Μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ αρέσει το σύστημα του να πληρώνει ιδιωτική επίσκεψη ο πολίτης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διασφαλίζει για πρώτη φορά δωρεάν γιατρό για όλους και οι πολίτες το αγκαλιάζουν, καθώς πι εγγραφές ξεπέρασαν τα 3.000.000 σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος η χώρα μας θα έχει ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποτελεί τη βάση για το νέο ΕΣΥ, κοντρα στη γκρίνια του ΣΥΡΙΖΑ και τα ιδιωτικά συμφέροντα που επιθυμούν ο πολιτης να πληρώνει από την τσέπη του.

Εκεί που απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Ξανθός πετυχαίνει η Νέα Δημοκρατία».

Η ερώτηση του κ. Ξανθού προς τον κ. Πλεύρη για τον προσωπικό γιατρό

Στην επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει:

«Πριν λίγες μέρες στη ΔΕΘ η κυβέρνηση σχεδόν πανηγύρισε για το «μπάχαλο» με το νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού, που από τα πρώτα του βήματα έδειξε ότι δεν ήρθε να βελτιώσει αλλά να ακυρώσει πλήρως μια μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ (ΤΟΜΥ, οικογενειακός γιατρός, ομάδα υγείας) που ήταν σε εξέλιξη και είχε αξιολογηθεί θετικά από τους πάντες (ΠΟΥ, ΕΕ, ομάδα εξωτερικών αξιολογητών, υγειονομικό προσωπικό, εξυπηρετούμενοι πολίτες).
Η εικόνα από όλη τη χώρα είναι αποκαρδιωτική για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού κ. Πλεύρη περίπου 3200 γιατροί έχουν ανταποκριθεί (2200 γιατροί των ΚΥ-ΤΟΜΥ και 1000 ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί), ενώ 3,1 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μέχρι στιγμής εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προσωπικού Γιατρού.
Η διαδικασία φαίνεται να έχει «βαλτώσει», καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σε πολλές περιοχές της περιφέρειας οι μόνοι διαθέσιμοι γιατροί είναι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και των ΠΙ.
Αυτό σημαίνει ότι κάτοικοι των πόλεων αναγκάζονται (υπό την απειλή των μεγάλων οικονομικών επιβαρύνσεων στα φάρμακα και στις εξετάσεις) να δηλώσουν προσωπικούς γιατρούς που υπηρετούν σε δομές ΠΦΥ της επαρχίας ή σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής, με τους οποίους δεν πρόκειται να συναντηθούν ποτέ . Προσωπικός γιατρός χωρίς προσωπική επαφή με τον ασθενή !
Εκεί οδηγεί το αδιέξοδο ενός μοντέλου που βασίστηκε στην εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών και όχι στη στήριξη και ανάπτυξη των δημόσιων δομών ΠΦΥ, όπως είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση λογάριαζε «χωρίς τον ξενοδόχο», προβλέποντας στη συνδρομή των φιλικών προς αυτήν Ιατρικών Συλλόγων. Αντί γι’ αυτήν, ο ΠΙΣ έχει καταθέσει ήδη 3 προσφυγές στο ΣτΕ εναντίον του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Επιβεβαιώνοντας ότι οι αλλαγές στην ΠΦΥ και η στροφή στην πρόληψη-προαγωγή υγείας-κοινοτική φροντίδα πρέπει να έχουν ως βάση το ΕΣΥ, τις δομές και τους επαγγελματίες υγείας (όχι μόνο τους γιατρούς) της δημόσιας περίθαλψης.
Μετά από 3 χρόνια απραξίας στην ΠΦΥ και εγκατάλειψης των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, το σχέδιο της κυβέρνησης εξελίσσεται σε «ναυάγιο». Προηγήθηκε η -αποτυχημένη λόγω δεσμεύσεων της χώρας έναντι ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- προσπάθεια να κλείσουν οι 127 νέες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ), έμειναν στο «αέρα» οι περίπου 1,8 εκ. εγγεγραμμένοι πολίτες το 2019 σε 3000 περίπου οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους (ΤΟΜΥ-ΚΥ-συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) και υιοθετήθηκε μια τελείως ιατροκεντρική αντίληψη που δεν έχει καμιά σχέση με τη φιλοσοφία της ολοκληρωμένης, διεπαγγελματικής και τομεοποιημένης φροντίδας στην κοινότητα, όπως είναι η ουσία της ΠΦΥ σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Το σύστημα του κ. Πλεύρη όχι μόνο δεν συνοδεύεται από καμιά ενίσχυση του ΕΣΥ στην ΠΦΥ με γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, αλλά δεν προβλέπει ούτε καν οικογενειακό παιδίατρο.​
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα ανασχεδιαστεί ο προβληματικός θεσμός του προσωπικού γιατρού, με προτεραιότητα στις προσλήψεις υγειονομικών στις δημόσιες δομές, στην ανάπτυξη νέων ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και στην ένταξη τους στο ΕΣΥ;».

Διαβάστε επίσης

Τριχόπτωση: Μήπως ευθύνονται οι ορμόνες σας;

Προσωπικός Γιατρός: Ένας στους δύο στην Αττική δεν μπορεί να βρει

Exit mobile version