Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την αποζημίωση 11 κατηγοριών φαρμάκων – Τι θα γίνει με τα συμπληρώματα διατροφής

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την αποζημίωση 11 κατηγοριών φαρμάκων - Τι θα γίνει με τα συμπληρώματα διατροφής

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την αποζημίωση 11 κατηγοριών φαρμάκων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Πρόκειται για σκευάσματα, που βρίσκονται, ήδη, στη θετική λίστα (φάρμακα που αποζημιώνονται).

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες διαπραγματεύσεις θα αφορούν σε 4 κατηγορίες φαρμάκων, που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και σε 7 κατηγορίες φαρμάκων, που διατίθενται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Πριν από λίγες μέρες οι φαρμακευτικές εταιρείες έλαβαν σχετική επιστολή από την Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης. Μιλάμε για σκευάσματα, που δεν προορίζονται αποκλειστικά για νοσοκομειακή χρήση, και αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες: ψωρίαση κατά πλάκας, πολλαπλή σκλήρυνση, άσθμα, καρκίνο του προστάτη, αλλά και άλλες μορφές καρκίνου (αιματολογικούς ή συμπαγών όγκων), καθώς και αναστολείς της ιντερλευκίνης.

Σε ό,τι αφορά στα σκευάσματα, που διατίθενται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, στη διαπραγμάτευση καλούνται νεότερου τύπου αντιδιαβητικά φάρμακα και τρία συνταγογραφούμενα συμπληρώματα διατροφής: βιταμίνη D, μαγνήσιο και δισθενής σίδηρος, που χορηγείται από του στόματος.

Τι θα γίνει με τα συμπληρώματα διατροφής

Λόγω της COVID-19 και όχι μόνο, βέβαια, σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής για την θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Οι πληροφορίες λένε, μάλιστα, ότι η δαπάνη για τα συνταγογραφούμενα συμπληρώματα άγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα οι πωλήσεις της βιταμίνης D αυξήθηκαν πάρα πολύ και φαίνεται να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο βάρος της δαπάνης, γύρω στα 45 εκατ. ευρώ. Ο σίδηρος και το μαγνήσιο υπολογίζονται γύρω στα 40 εκατ. ευρώ (± 2 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι όποιο ποσό υπερβαίνει τον προϋπολογισμό, οι φαρμακευτικές εταιρείες καλούνται να το επιστρέψουν ως clawback και, μάλιστα, για τα φάρμακα που εμφανίζουν «ανάπτυξη», δηλαδή αυξημένες καταναλώσεις, επιμερίζονται παραπάνω ποσά (συνταγή 80%-20%).

Βέβαια το ερώτημα αν αυτή η αυξημένη αυτή κατανάλωση “κρύβει” υπερσυνταγογράφηση παραμένει. Όπως, άλλωστε, είχαμε πει και πριν από λίγες μέρες, δεν αποκλείεται ο Υπουργός Υγείας να περιορίσει τη συνταγογράφηση των συμπληρωμάτων διατροφής ακριβώς για αυτόν τον λόγο, στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων.

Διαβάστε επίσης

Αυτά είναι τα 164 σημεία που θα κάνετε δωρεάν rapid test τη Δευτέρα

Πλέον τα έξυπνα ρολόγια θα σου θυμίζουν πότε πρέπει να πλύνεις τα χέρια σου

Με ποιους συνδυασμούς θα απολαύσεις τη θρεπτική γκρανόλα στο πρωινό σου

Exit mobile version