Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Υπουργικό Συμβούλιο: Αύξηση ορίου ηλικίας για εξωσωματική – Ξεκινά μελέτη ανοσοθεραπείας για τη λευχαιμία

Healthstories-Υπουργικό-Συμβούλιο

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν, οι περισσότερες από τις οποίες είναι σε φάση ολοκλήρωσης, παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα οι κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης ανέπτυξαν τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις που αφορούν:

α) Κύρωση δύο συμβάσεων δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος:

Η πρώτη αφορά στη αφορά στη δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου που θα ανεγερθεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.

Και η δεύτερη στη δωρεά PET CT στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Λάρισας.

β) Συστηματοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας, που διέπει τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας, το υφιστάμενο πλαίσιο της οποίας ανατρέχει στο 1928. Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή των μελών στους συλλόγους, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και ζητήματα διοίκησης των συλλόγων, δια της θέσπισης κανόνων λειτουργίας, αρχαιρεσιών και συγκρότησης των οργάνων τους. Ειδικώς ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τα πειθαρχικά συμβούλια και εν γένει την πειθαρχική διαδικασία.

γ) Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.).

Η σύσταση του φορέα κρίνεται απαραίτητη για την προαγωγή και ανάπτυξη της δραστηριότητας των τεχνολόγων ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας και την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας στο κοινωνικό σύνολο.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τίθενται οι άξονες, που αντικατοπτρίζουν τα κατεξοχήν δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της Ε.Τ.Α.Α.Ε., ούτως ώστε να κατοχυρώνεται το υπέρτατο δικαίωμα των τεχνολόγων ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας για συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, που αφορούν τον κλάδο τους και αποσαφηνίζεται το πλαίσιο των υποχρεώσεών τους.

Θεσμοθετείται η υποχρεωτικότητα της εγγραφής των τεχνολόγων ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας στο μητρώο Ε.Τ.Α.Α.Ε., ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για την έκδοση άδειας άσκησης του επαγγέλματος. Προσδιορίζονται οι βασικές αρχές και οι κανόνες δεοντολογίας και επιστημονικής δράσης και καταγράφονται οι καταστατικοί σκοποί επαγγελματικής και επιστημονικής δράσης της Ε.Τ.Α.Α.Ε..

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών στην Υγεία:

1.Ψυχική υγεία: 1η συνεδρίαση της μόνιμης Επιτροπής για την παρακολούθηση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την Ψυχική Υγεία, στην οποία παρουσιάστηκαν οι 10 άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης για την Ψυχική Υγεία ενώ ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου διοικητικής κωδικοποίησης, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των τυπικών και ουσιαστικών νόμων που ρυθμίζουν την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ελληνική επικράτεια. Διενέργεια στην Αθήνα του Διεθνούς Συνεδρίου για την Ψυχική Υγεία σε συνεργασία με τον Π.Ο.Υ..

2.Συγκρότηση Επιστημονικών Ομάδων Εργασίας για την ολοκλήρωση και επικαιροποίηση των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης για 12 κατηγορίες νοσημάτων (Ψυχιατρικά Νοσήματα, Δερματολογικά Νοσήματα, Καρδιαγγειακά Νοσήματα, Σακχαρώδη Διαβήτη, Πνευμονική Υπέρταση, Οστεοπόρωση και νόσο Paget, Αιματολογικά Νοσήματα, Νευρολογικά Νοσήματα, Αναπνευστικά Νοσήματα, Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο, Γαστρεντερολογικά Νοσήματα).

3.Με το Ν. 4812/2021 προσαυξάνεται το όριο ηλικίας κατά δύο έτη για την διενέργεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (από το όριο των 50 ετών ανεβαίνει στα 52 έτη), ρυθμίζονται θέματα νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως η δυνατότητα διεύρυνσης του δικτύου διανομής self-test, ενώ επεκτείνεται η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας και στη χορήγηση ναρκωτικών για θεραπευτικούς σκοπούς.

4.Ξεκινά στην χώρα μας η κλινική μελέτη Φάσης III REGAL δια της οποίας οι Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία (ΟΜΛ) μπορούν να έχουν πρόσβαση στην καινοτόμα ανοσοθεραπεία galinpepimut-S (GPS), την οποία αναπτύσσει η SELLAS Life Sciences Group, εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε επίσης

Σκέρτσος: 90% λιγότεροι θάνατοι λόγω εμβολιασμού – Σύγκριση 3ου και 4ου κύματος

Παιδιά άνω των 12 ετών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό τους

 

Exit mobile version