Αναλυτικές οδηγίες μετά από ενδελεχή επισκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας εξέδωσε η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία για την εκδήλωση θρομβωτικών επιπλοκών και θρόμβωσης εγκεφαλικών φλεβών σε ασθενείς με νόσο COVID-19 και μετά από εμβολιασμό για τον ιό SARS-CoV-2.
Όπως αναφέρει η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία, ο επιπολασμός της εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης (CVT) κυμαίνεται μεταξύ 337 και 800 περιστατικών ανά 1.000.000 νοσηλευόμενων ασθενών με νόσο COVID-19, εν αντιθέσει με τη σημαντικά χαμηλότερη επίπτωση της εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης στο γενικό (μη προσβεβλημένο από COVID-19) πληθυσμό, που κυμαίνεται μεταξύ 4 και 16 ανά 1.000.000 άτομα-έτη.
Επίσης η θνησιμότητα της εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης προ της πανδημίας COVID-19 κυμαινόταν γύρω στο 5%, ενώ μεταξύ των ασθενών με νόσο COVID-19 η θνησιμότητα της εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης υπερβαίνει το 20%
φθάνοντας ως και 40%.
Δεδομένα του Ινστιτούτου Paul Ehrlich της Γερμανίας (έως και τις 29 Μαρτίου 2021) κάνουν αναφορά σε 31 περιπτώσεις εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης σε 2.697.479 εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, δηλαδή καταδεικνύουν μια συχνότητα που ανέρχεται σε 11,5 περιστατικά εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης ανά εκατομμύριο
εμβολιασθέντων με AZD1222.
Η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία συστήνει σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας ακόλουθα σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του νέου συνδρόμου:
Άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο AZD1222 θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα θρομβοεμβολής ή/και θρομβοπενίας μεταξύ 4 και 20 ημερών μετά τη λήψη του εμβολίου.
Ιδιαίτερη επαγρύπνηση συνιστάται για συμπτώματα:
δύσπνοιας,
πόνου στο στήθος,
οιδήματος στα κάτω άκρα,
επίμονου κοιλιακού άλγους,
νεοεμφανισθείσες πετέχειες,
καθώς και νευρολογικά συμπτώματα, όπως ξαφνική έναρξη σοβαρών πονοκεφάλων, θάμβους όρασης, σύγχυσης και επιληπτικών σπασμών.
Η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία συνιστά την προσοχή ως προς την ανάγκη έγκαιρης διαφοροδιάγνωσης των δύο τύπων θρομβωτικών επεισοδίων. Επί
υποψίας του συνδρόμου προθρομβωτικής ανοσοποιητικής θρομβοπενίας επαγόμενης
από εμβολιασμό (VIPIT) απαιτείται εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος, που περιλαμβάνει ποσοτικό προσδιορισμό αιμοπεταλίων, επίχρισμα περιφερικού αίματος, λειτουργικές δοκιμασίες των αιμοπεταλίων, καθώς και προσδιορισμό αντισωμάτων αντι-ΡF4/ηπαρίνης.
Σε περίπτωση διάγνωσης θρόμβωσης (συμπεριλαμβανομένης της CVT) στα πλαίσια του του συνδρόμου προθρομβωτικής ανοσοποιητικής θρομβοπενίας επαγόμενης
από εμβολιασμό (VIPIT) αντενδείκνυται αυστηρά η χορήγηση ηπαρινών και κουμαρινικών αντιπηκτικών. Αντιθέτως, συνιστάται η χορήγηση DOAC. Τέλος, για την αντιμετώπιση του VIPIT, κρίνεται αναγκαία η συγχορήγηση θεραπείας με ανοσοσφαιρίνες.
Υπογραμμίζεται τέλος ότι οι παρούσες συστάσεις συνοψίζουν τις γνώμες νευρολόγων με
εξειδίκευση στην αγγειακή νευρολογία και νευροανοσολογία με βάση τα μέχρι στιγμής
γνωστά δεδομένα, η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία τονίζει ωστόσο ότι χρήζουν επαναξιολόγησης λόγω της ταχείας μεταβολής των σχετικών στοιχείων που ανακοινώνονται ή δημοσιεύονται διαρκώς σε καθημερινή βάση.
Δείτε εδώ τις αναλυτικές οδηγίες της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας
Διαβάστε επίσης
Σήμερα ή αύριο η απόφαση της Ελλάδας για το εμβόλιο της AstraZeneca
Εμβόλιο AstraZeneca: Διαφορετικές προσεγγίσεις στην Ευρώπη για τους ηλικιακούς περιορισμούς