Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πόσο κοντά είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας;

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναζητά αγωνιωδώς απάντηση στο ερώτημα: «πόσο κοντά είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας;». Η απάντηση θα καθορίσει και το πότε ξεκινάει η πορεία ύφεσης…

Το θέμα απασχολεί πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής Αθηνών Δημήτριο Παρασκευή και Θάνο Δημόπουλο.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία 

Επισημαίνονται δύο κύρια ενθαρρυντικά δεδομένα: Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται παγκοσμίως, ενώ οι προσπάθειες μαζικού εμβολιασμού είναι σε εξέλιξη.

Στις 11 Ιανουαρίου, καταγράφηκε το ρεκόρ των 740.000 νέων κρουσμάτων παγκοσμίως, ακολουθούμενο μετά από 2 εβδομάδες από το μέγιστο στον ημερήσιο αριθμό θανάτων (14.400).

Μετά από αυτήν την κορύφωση, και για περισσότερο από ένα μήνα (μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου) οι αριθμοί κατέγραφαν μείωση, φτάνοντας ως τα 360.000 κρούσματα και λιγότερους από 9.500 θανάτους.

Μέχρι τις 16 Μαρτίου, σχεδόν 90 εκατομμύρια άτομα είχαν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου Covid-19, ενώ είχαν χορηγηθεί συνολικά περίπου 390 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Οι αισιόδοξοι

Κάποιοι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η πανδημία έχει ήδη κορυφωθεί, αν και δεν αποκλείουν νέα επιδημικά κύματα με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τοπικά. Θεωρούν, όμως, οτι σε παγκόσμια κλίμακα, «το χειρότερο σενάριο αποτελεί παρελθόν».

Ως επιχείρημα, αναφέρουν πως πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, όπως Ινδία, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν ξεπεράσει την πιο επικίνδυνη φάση της πανδημίας.

Στην Ινδία, μελέτη που διενεργήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου εκτιμά ότι το 22% των ατόμων ηλικίας άνω των 10 ετών, είχαν προσβληθεί με τον ιό. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει το 40% σε μεγάλες πόλεις όπως το Νέο Δελχί και η Βομβάη. Σε μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet στις 8 Μαρτίου βρέθηκε ότι η Ινδία είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά ανοσίας (~20%) στο γενικό πληθυσμό.

Οι επιφυλάξεις

Υπάρχουν βέβαια και μια σειρά από στοιχεία που δεν επιτρέπουν ακόμη μεγάλη αισιοδοξία.

Εκτιμάται ότι σε πολλές χώρες σημαντικά ποσοστά του πληθυσμού εξακολουθούν να
είναι επίνοσα, δηλαδή να μην έχουν αναπτύξει ανοσία. Τέτοιες χώρες είναι η Κίνα, η
Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα και οι επιστήμονες θεωρούν ότι εκεί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας για τον έλεγχος μελλοντικής διασποράς του ιού.

Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη άγνωστα σημεία αναφορικά με
την πανδημία, όπως η διάρκεια της ανοσίας έναντι επαναμόλυνσης, καθώς και το
απρόβλεπτο της βιολογίας του ιού και της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αρχίσει να αυξάνεται ελαφρώς και πάλι από τα τέλη Φεβρουαρίου και ο ημερήσιος αριθμός τους κυμαίνεται περίπου σε 438.000 νέα περιστατικά.

Οι μεταλλάξεις 

Σημείο σημαντικού προβληματισμού και αβεβαιότητας αποτελεί η ανάπτυξη μεταλλαγμένων στελεχών τα οποία έχουν ήδη προκαλέσει αναζωπύρωση της νόσου σε αρκετές χώρες.

Το στοίχημα είναι να συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς ο εμβολιασμός, ώστε η ανθρωπότητα να «προλάβει» πιθανές πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Διαβάστε επίσης

Ένας χρόνος πανδημίας: Όλα όσα πιστεύαμε και αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος

Ο κορoνοϊός ήρθε για να μείνει, λίγες οι πιθανότητες οριστικής εξάλειψής του

Exit mobile version