Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στις πτήσεις λόγω COVID ήταν μια πλήρης «αποτυχία», ισχυρίζονται Βρετανοί επιστήμονες

Healthstories Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στις πτήσεις λόγω COVID ήταν μια πλήρης «αποτυχία», ισχυρίζονται Βρετανοί επιστήμονες

Βρετανοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως πλήρη «αποτυχία» τις προσπάθειες να κρατηθεί η COVID-19 έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στα αεροδρόμια κατά τη διάρκεια του lockdown.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν κάθε πτήση που έφτανε σε τρία αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της περιόδου περιορισμών για την COVID είχε τον ιό στα λύματα τους.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στις πτήσεις λόγω COVID ήταν μια πλήρης «αποτυχία»

Οι συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Bangor προσθέτουν ότι ο ιός ήταν επίσης διαδεδομένος στα λύματα στους τερματικούς σταθμούς αφίξεων του αεροδρομίου. Οι επιστήμονες του Bangor, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη χρήση δοκιμών λυμάτων για την παρακολούθηση του SARS-CoV2 σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, ήθελαν να μάθουν εάν η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως τρόπος παρακολούθησης της υγείας των επιβατών σε πτήσεις που έρχονται στη χώρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Global Public Health, χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν το νερό της δεξαμενής τουαλέτας που προερχόταν τόσο από μικρές όσο και από μεγάλες πτήσεις που εισέρχονταν στα αεροδρόμια του Χίθροου, του Εδιμβούργου και του Μπρίστολ σε μια περίοδο τριών εβδομάδων μεταξύ 8ης Μαρτίου και 31ης Μαρτίου 2022. Συνέλεξαν επίσης δείγματα από υπονόμους στις αίθουσες αφίξεων κάθε αεροδρομίου, καθώς και από τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων κοντά σε κάθε εγκατάσταση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρε τους περιορισμούς για τον COVID στις 18 Μαρτίου 2022. Η χώρα κατάργησε την απαίτηση για τους μη εμβολιασμένους επιβάτες να κάνουν τεστ COVID πριν από την αναχώρηση και ένα άλλο τεστ δύο ημέρες μετά την άφιξη. Τα αποτελέσματα δείχνουν πολύ μικρή διαφορά στις συγκεντρώσεις του SARS-CoV-2 στα λύματα πριν και μετά από αυτήν την ημερομηνία.

«Παρά όλα τα μέτρα παρέμβασης που είχε λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο για να προσπαθήσει να εμποδίσει τους ανθρώπους με την ασθένεια να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν κάθε αεροπλάνο που δοκιμάσαμε περιείχε τον ιό, καθώς και οι περισσότεροι τερματικοί αγωγοί αποχέτευσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι εμφάνισαν συμπτώματα μετά από αρνητικό τεστ ή απέφευγαν το σύστημα, ή για κάποιο άλλο λόγο. Αλλά έδειξε ότι υπήρξε ουσιαστικά αποτυχία του συνοριακού ελέγχου όσον αφορά την επιτήρηση του COVID», λέει ο καθηγητής Davey Jones της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bangor σε σχετική ανακοίνωση.

Ο καθηγητής Jones σημειώνει ότι παλαιότερη έρευνα από την ομάδα μπορεί να εξηγήσει το γιατί. Σε μια δημοσκόπηση σε 2.000 ενήλικες, το 23% παραδέχτηκε ότι προηγουμένως επιβιβάστηκε σε πτήση επιστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ένιωθε άρρωστος. Στην έρευνα ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες για τις συνήθειες τους ενώ πετούσαν. Περίπου ένας στους οκτώ (13%) σε μια σύντομη πτήση θα ήταν πρόθυμος να αφοδεύσει σε ένα αεροπλάνο. Ακόμη περισσότεροι (36%) δήλωσαν ότι θα έκαναν το ίδιο σε μια μεγάλη πτήση.

Έχοντας αυτό υπόψη, μαζί με τα ποσοστά απόρριψης του ιού COVID, η ομάδα εκτιμά ότι εάν στο μέλλον πραγματοποιηθεί δειγματοληψία λυμάτων στα αεροδρόμια, θα μπορούσε να ανιχνεύσει το 14% των περιπτώσεων SARS-CoV-2 που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω αεροπορικών ταξιδιών. Η μελλοντική δειγματοληψία θα μπορούσε επίσης να εντοπίσει άλλες λοιμώξεις, όπως ο Νοροϊός ή ο Εντεροϊός, δίνοντας δυνητικά μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τους παθογόνους παράγοντες που εισέρχονται στη χώρα.

«Πρόκειται για τη λήψη μιας συνολικής εικόνας που θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι προετοιμασμένα ή, εάν είναι δυνατόν, να έχουν μια εκ των προτέρων προειδοποίηση, για αναδυόμενες ασθένειες. Δεν θα ήταν εφικτό να δοκιμάζεται κάθε πτήση που φτάνει, αλλά η λήψη λυμάτων από αφίξεις σε έναν μόνο τερματικό σταθμό αεροδρομίου που χρησιμοποιείται για αφίξεις μεγάλων αποστάσεων μπορεί να παρέχει μια εκτίμηση των ασθενειών που εισέρχονται στη χώρα».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ιδέα πόσοι άνθρωποι έρχονται στη χώρα μεταφέροντας διάφορες ασθένειες, εν μέρει επειδή κανείς δεν θέλει να υποβληθεί σε εξέταση επί τόπου. Η παρακολούθηση των λυμάτων μας δίνει μία εικόνα των μολυσματικών ασθενειών που μπορεί να μεταφέρουν οι επιβάτες κατά την άφιξή τους».

Με πληροφορίες από studyfinds.org

Διαβάστε επίσης

Το Ψυχικό της Ράπτη, το Κολωνάκι του Πλεύρη και η Κερατέα του Τρύφων

«Κράκεν»: Μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή; Καθηγητές του ΕΚΠΑ απαντούν

Exit mobile version