Οι εποχικές ιώσεις έχουν την τιμητική τους το τελευταίο διάστημα. Μύτες “τρέχουν”, υπάρχει ατονία και βήχας, συχνά και πυρετός. Σχολικές αίθουσες αδειάζουν, εργαζόμενοι απουσιάζουν από τις δουλειές τους.
Το πρώτο πράγμα, βέβαια, που κάνουν πλέον οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, είναι σελφ τεστ, καθώς ο αρχικός φόβος είναι ότι πρόκειται για COVID-19. Όμως, όπως λένε οι ειδικοί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει μόνο ο κορωνοϊός, αλλά πολλοί άλλοι ιοί, που μας “φλερτάρουν” αυτή την εποχή.
Στο φουλ οι εποχικές ιώσεις
Τα παιχνίδια του καιρού στην Αττική, με το μία ζέστη μία κρύο, δεν έχουν σχέση με την πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια της χώρας, όπου ο χειμώνας έχει ξεκινήσει κανονικά εδώ και καιρό.
Και εκεί, όπως λένε τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), οι φαρμακοποιοί δεν προλαβαίνουν να πωλούν σιρόπια για τον βήχα, αποσυμφορητικά, καραμέλες για τον λαιμό, αντιπυρετικά, αλλά και βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Την ίδια ώρα, βέβαια, είναι πολλά και τα τεστ που βγαίνουν θετικά, αν και οι περισσότεροι περνούν την COVID-19 ελαφρά, δεδομένου ότι τα στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2, τα οποία επικρατούν σε αυτή τη φάση, είναι πάρα πολύ μεταδοτικά, μεν, λιγότερο παθογόνα, δε.
Και υπάρχει και γρίπη, που φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Το ζήτημα είναι ότι οι περισσότεροι δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα ούτε απέναντι στη γρίπη, ούτε απέναντι στις εποχικές ιώσεις.
Κι αυτό σημαίνει ένα πράγμα. Ότι είναι πολύ πιθανή η πιο βαριά νόσηση – δεν εννοούμε απαραίτητα εισαγωγή σε νοσοκομείο. Αλλά η κακουχία και τα έντονα συμπτώματα μιας ίωσης είναι ικανά να ταλαιπωρήσουν αρκετές μέρες τον οργανισμό, καθιστώντας τον ανενεργό, με ανάγκη πολλών ημερών στη συνέχεια για να συνέλθει. Κι αν αυτός ο οργανισμός είναι ευάλωτος, λόγω προχωρημένης ηλικίας ή λόγω άλλων, συνοδών νοσημάτων, τότε η κατάσταση σοβαρεύει.
Πιθανή η εναλλαγή κυμάτων
Μετά από τρία χρόνια επιδημίας και όλα τα προβλήματα που αυτή ανέδειξε, το ΕΣΥ αναμένεται να σηκώσει εκ νέου το βάρος του νέου κύματος της COVID-19, που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών. Παράλληλα, όμως, αυτό που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, είναι ο – πολύ πιθανός – συνδυασμός της με τη γρίπη.
Ακόμη πιο ανησυχητικό, δε, είναι το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί εναλλαγή κυμάτων. Δηλαδή να έρχεται ένα κύμα γρίπης, να κάνει τον κύκλο του και μόλις ολοκληρώνεται, να έρχεται ένα κύμα COVID-19.
Οι παρατηρήσεις από τον φετινό χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο έδειξαν ότι οι δύο ιοί αλληλοεξουδετερώνονται και δεν κυκλοφορούν ταυτόχρονα. Οπότε αυτό το σενάριο με την εναλλαγή κυμάτων είναι πολύ πιθανό να το δούμε, όπως εξηγούν οι επιστήμονες.
Η σύσταση για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και με τα δύο εμβόλια παραμένει ισχυρή. Πολύ, δε, περισσότερο, που για το εμβόλιο κατά της COVID-19 η ζήτηση είναι ελάχιστη, εν αντιθέσει με εκείνο της γρίπης, το οποίο, αν και ελάχιστα αποτελεσματικό, το κάνουν όλο και περισσότεροι.
Διαβάστε επίσης
Οικογένεια δημιουργεί «οπτικές αναμνήσεις» για τα 3 παιδιά της πριν τυφλωθούν
Tα λεφτά που δεν δίνει ο Θεόδωρος, το άκυρο ευχαριστώ στον Κυριάκο και η αμηχανία της Αγαπηδάκη