Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Θετικός στον κορονοϊό: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνω

Θετικός στον κορονοϊό: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνω

Ως γενικός κανόνας, το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος μόλις διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό είναι να μπει σε καραντίνα και να ενημερώσει τις στενές επαφές του.

Αμέσως μετά, θα πρέπει να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να αποφύγει οποιαδήποτε επαφή με άλλα μέλη της οικογένειάς του. Πόσο θα διαρκέσει αυτή η απομόνωση; Εξαρτάται κυρίως από τα συμπτώματα που θα εκδηλώσει.

Ήπια συμπτώματα

Αυτή η κατηγορία ασθενών, που περνούν τη λοίμωξη στο σπίτι, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Στην περίπτωση που έχουν πυρετό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις 5 ημέρες, θα πρέπει να περιμένουν ακόμη τρία 24ωρα μετά την πλήρη ύφεση του πυρετού. Αυτό βέβαια δίχως να έχουν πάρει αντιπυρετικά φάρμακα.

Επίσης, αν συνεχίζουν τα συμπτώματα από το αναπνευστικό (βήχας κ.λπ.),  είναι και πάλι υποχρεωτική η συνέχιση της καραντίνας για τρία 24ωρα και πάντα μετά τη λήξη των 5 ημερών.

Βαριά συμπτώματα

Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ προβλέπουν απομόνωση του ασθενούς από 5 έως και 20 ημέρες. Στην περίπτωση που οι ασθενείς έχουν πυρετό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις 20 ημέρες, θα πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση για ακόμη τρία 24ωρα.

Αν κάποιος έχει πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων πριν από τις 14 ημέρες (αλλά όχι πριν από τις 10) και επιθυμεί να λήξει την καραντίνα του, θα πρέπει να κάνει δύο PCR τεστ, με διαφορά ενός 24ώρου το πρώτο από το δεύτερο. Ασθενείς που παραμένουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, και πρέπει να πάρουν εξιτήριο πριν την ολοκλήρωση των κριτηρίων που περιγράφουν οι δύο προηγούμενες περιπτώσεις, θα πρέπει να συνεχίζουν την απομόνωσή τους στο σπίτι, μέχρι να πληρούνται τα εν λόγω κριτήρια.

Ασυμπτωματικοί

Πρόκειται για άτομα που έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά κρούσματα της λοίμωξης COVID-19 αλλά δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα. Οταν κάποιος δεν έχει κανένα σύμπτωμα, η απομόνωσή του λήγει σε 5 ημέρες από την ημέρα της εργαστηριακής διάγνωσης της νόσου, δηλαδή την ημέρα που έκανε το PCR (ή το rapid test) και βγήκε θετικό.

Στενές επαφές κρουσμάτων – Μη εμβολιασμένοι

Ολες οι στενές επαφές των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν σε τεστ και ακολούθως (μόνο οι ανεμβολίαστοι) να παραμείνουν σε καραντίνα για 5 ημέρες.

Στενές επαφές – Εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 τους προηγούμενους 6 μήνες που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή με COVID-19 και παραμένουν ασυμπτωματικά, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός.

Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι σε αυτοπαρακολούθηση (καθημερινή θερμομέτρηση, επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων) για 14 ημέρες μετά την έκθεση και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Ως στενή επαφή ορίζεται:

Το άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με τον ασθενή με κορονοϊό σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και περισσότερα από 15 λεπτά (ακόμη και αν δεν ήταν συνεχής) τις τελευταίες 24 ώρες από τη διάγνωσή του και εντός 24 ωρών από τη διάγνωση Το άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19

Οσοι είχαν απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενούς με Covid-19 (σάλιο, ρινικά εκκρίματα)

Το άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. σπίτι, αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου κ.λπ.) με ασθενή με COVID-19 για περισσότερο από 15 λεπτά

Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενούς με COVID-19, χωρίς λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.

Καραντίνα

Η ολοκλήρωση του διαστήματος της καραντίνας είναι επιτακτική και δεν διακόπτεται για κανένα λόγο, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση προσκόμισης αρνητικού τεστ για τον κορονοϊό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάζουμε μονή ή διπλή μάσκα και να βγαίνουμε έξω περίπατο ή για αγορές.

Αυτό διότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι από μία μέχρι και 14 ημέρες από την τελευταία επαφή και υπάρχει πιθανότητα οποιαδήποτε στιγμή σε αυτό το χρονικό διάστημα, το άτομο που έχει μολυνθεί, να εμφανίσει συμπτώματα της νόσου και να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους που θα βρίσκονται γύρω του.

Διαβάστε επίσης

Παπαευαγγέλου – Γκάγκα: Πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι Όμικρον- Πότε χρειάζεται να κάνουμε μοριακό τεστ

Η αγένεια του Θεμιστοκλέους και η γκρίζα διαφήμιση του Βασιλακόπουλου

Exit mobile version