Τη νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, η οποία αποτελούσε ένα όνειρο τριών δεκαετιών για το ΑΧΕΠΑ, εγκαινίασε, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για μια μονάδα πρότυπο για την αντιμετώπιση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. «Αισθάνομαι δίπλα χαρούμενος, διότι στη χώρα μας το πρόβλημα παραμένει ο μεγάλος αριθμός των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
Τέτοιες δράσεις βάζουν ένα λιθαράκι ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας για την επόμενη ημέρα που θα πρέπει να είναι ένα ΕΣΥ με την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό που του αξίζει για να παρέχει και τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη μονάδα, θα βοηθήσει στην μείωση των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης.
Ενίσχυση προσωπικού
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας από το επικουρικό προσωπικό που έχει ενισχυθεί με 12.000 θέσεις και 2.000 θέσεις μονίμων γιατρών, παράλληλα «τρέχουν» οι προκηρύξεις που είναι για 4.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 910 θέσεις λοιπού προσωπικού και θα υπάρξουν προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό.
«Με την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, έχουμε όλο τον σχεδιασμό ώστε να δοθούν όσες θέσεις χρειάζονται, ώστε να είναι άρτια στελεχωμένο το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Η πλήρως εξοπλισμένη νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, η οποία διαθέτει οχτώ κλίνες είναι έτοιμη να υποδεχτεί του πρώτους ασθενείς. Η Μονάδα, που θα καλύψει το Τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, δημιουργήθηκε σε ανεξάρτητο βοηθητικό χώρο του Νοσοκομείου, ο οποίος ανακαινίστηκε χάρη σε δωρεές.
Μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους
Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον μέτρα λόγω και των εορτών, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει, έχουν αυξήσει κατά πολύ τους εμβολιασμούς. Να σας ενημερώσω πως 90.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί έχουν κλείσει ή έχουνε κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού, είναι οι άνθρωποι που κατά βάση βρίσκονται στις κλίνες ΜΕΘ».
«Υπό αυτή την έννοια», είπε στη συνέχεια, «η φιλοσοφία μας θα μείνει ίδια. Τα μέτρα θα αφορούν τους ανθρώπους οι οποίοι δεν εμβολιάζονται. Θεωρούμε αυτά τα μέτρα επαρκή και οποιοδήποτε μέτρο θα χρειαστεί βάση της πανδημίας να παρθεί, θα είναι σε αυτή τη λογική. Περιορισμό δραστηριότητας στους ανεμβολίαστους, όχι περιορισμό δραστηριότητας στον εμβολιασμένο», τόνισε.
Έχουμε επιλέξει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες. Εμείς δεν πιστεύουμε στην προαιρετική υποχρεωτικότητα, όπως αναφέρει η αντιπολίτευση. Όποιος δεν εμβολιαστεί δεν μπορεί να γυρίσει. Τους καλούμε να εμβολιαστούν, να γυρίσουν στις θέσεις στις οποίες ανήκουν, να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει παραχώρηση σε αυτό το θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας, στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι 120 διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ, ενώ στο σύστημα φαίνεται ότι υπάρχουν 40 κενές κλίνες, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «τα ελεεινά ψεύδη θα παίρνουν τις απαντήσεις τους» και πρόσθεσε:
«Ο κ. Γιαννάκος, αφενός άκουσα ότι αναιρεί το θέμα για τις VIP κλίνες που είπε. Πράγματι υπάρχει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, πράγματι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι χρειάζονται κλίνη ΜΕΘ και αναγκάζονται να βρίσκονται είτε σε χειρουργικά κρεβάτια είτε σε ΜΑΦ, να διασωληνώνονται με όλους τους ιατρικούς κανόνες και την τεχνολογική υποδομή εκτός κλινών ΜΕΘ, περιμένοντας να βρεθούν στους χώρους.
Όμως, καταγγελία ότι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, (διότι αυτοί είναι κατά βάση που βρίσκονται στα νοσοκομεία), ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ που έχει την πλατφόρμα, έχουν ένα σύστημα, όπως το λέει, να επιλέγουν ποιοι θα μπαίνουν σε κλίνες ΜΕΘ και ποιοι θα βρίσκονται πίσω, και να κρατάνε και νέες κλίνες ΜΕΘ, με συγχωρείτε, αυτά δεν μπορεί να τα λέει άνθρωπος, ο οποίος δουλεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι προσβολή για όλους τους συναδέλφους του και γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχει τολμήσει να πει ποιο είναι αυτό το σύστημα».
Κατά την άφιξη του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, είχαν συγκεντρωθεί απέξω μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί που διαμαρτυρόταν για τις αναστολές εργασίας και το υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Ερωτηθείς σχετικά με αυτό, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «λέμε με απόλυτη ειλικρίνεια σε αυτούς τους ανθρώπους, που και αυτοί ήταν στην πρώτη φάση στο ΕΣΥ και δώσαν την μάχη και υπάρχει σεβασμός προς το πρόσωπο τους, ότι όσο διαρκεί η πανδημία δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει ιατρικό η νοσηλευτικό προσωπικό εάν δεν έχει εμβολιαστεί. Αυτό είναι και ξεκάθαρη θέση.
Διαβάστε επίσης
Oι πολυεθνικές, ο ανδροκρατούμενος ΣΦΕΕ, οι γυναίκες της PIF και οι κλινικάρχες
Ξεκινά ο επιστημονικός διάλογος για ενισχυτική δόση εμβολίου και στους έφηβους