Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη περιέγραψε τη δραματική εφημερία του νοσοκομείου Αθηνών Γ. Γεννηματάς καθώς χρειάστηκε να πάρουν δανεικά ράντζα από το νοσοκομείο Σωτηρία.
«Ειλικρινά οι γιατροί μου είπαν ότι έζησαν τη νύχτα του “Αγίου Βαρθολομαίου”. Εξαντλήσαμε τα δικά μας ράντζα και πήραμε δανεικά από το “Σωτηρία”. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τους ασθενείς, να βρούμε ράντζο για να τους βάλουμε. Ήταν αναμενόμενο, το περιμέναμε ότι θα συμβεί αυτή η εξέλιξη».
Αυτό τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας με την επέλαση του νέου κύματος της πανδημίας.
Ματίνα Παγώνη: Οι ασθενείς με Covid που ήρθαν είναι από 25 ετών και πάνω
«Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να μοιράσω τους γιατρούς σε ομάδες και να τακτοποιήσουμε τους ασθενείς. Δεν έχω μετρήσει πόσους ασθενείς έχουμε και δεν πρόκειται να κάνω αυτή τη δουλειά. Οι ασθενείς με COVID-19 που ήρθαν είναι από 25 ετών και πάνω, οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι. Οι υπόλοιποι είναι non – Covid ασθενείς με πολύ σοβαρά προβλήματα και πολύ βαριά περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα για το εάν οδεύουμε ολοταχώς προς τα 10.000 κρούσματα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών απάντησε ότι δεν μπορεί να ξέρει το «πότε». Πάντως πρόσθεσε «τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι πάμε προς τα εκεί».
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι οι γιατροί δεν επιλέγουν ασθενείς, καθώς όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή να πούμε ότι αν “φρακάρει” το σύστημα τι θα κάνουμε. Όπως θα έρθουν τα πράγματα θα τα αντιμετωπίσουμε. Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις και δεν μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες. Η επιλογή δεν μας αφορά εμάς στον ιατρικό χώρο. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους δούμε όλους, θα τους δούμε και θα προχωρούμε τις διαδικασίες κανονικά», συμπλήρωσε.
Ματίνα Παγώνη: Μπαίνουν στο νοσοκομείο χωρίς μάσκα
Αναφορικά με τα νέα μέτρα, επεσήμανε ότι θα βοηθήσουν. «Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουν οι συμπολίτες μας ότι πρέπει να εμβολιαστούν, πρόσθεσε. Να κάνουν πολλά τεστ και να υπάρχει έλεγχος σε διάφορα σημεία όπου παρατηρείται συνωστισμός». «Δεν μπορούμε να πάμε σε lockdown», καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «ανόητο».
«Αν ο καθένας δεν τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας, τι θέλετε να κάνουμε; Εγώ τώρα μπήκα στο νοσοκομείο και οι περισσότεροι από τους συγγενείς και τους συνοδούς ασθενών, δεν φορούσαν μάσκες. Τι θέλετε να κάνουμε μετά από δυο χρόνια; Δεν μπαίνεις χωρίς μάσκα σε νοσοκομείο που έχει υψηλό ιικό φορτίο. Πόσες φορές το έχουμε πει αυτό; Χίλιες; Πέντε χιλιάδες; Η μάσκα σώζει. Αν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν, καλώς. Δεν μπορούμε να το λέμε παραπάνω, ειλικρινά έχουμε κουραστεί κι εμείς», υπογράμμισε.
Δύσκολα τα Χριστούγεννα
Η κυρία Παγώνη απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε βλέπει αποκλιμάκωση της κατάστασης, εκτίμησε ότι «έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας». «Τι να σας πω; Εδώ βλέπουμε τον κόσμο να περιμένει κάτω, πάνω στα τροχήλατα και προσπαθώ να βρω ράντζα», διερωτήθηκε.
Επεσήμανε, δε, ότι θα είναι δύσκολα και τα Χριστούγεννα. «Με 7.000 κρούσματα, με τόσο κόσμο που παρακαλούμε να εμβολιαστεί, εσείς πιστεύετε ότι θα κάνουμε ωραία Χριστούγεννα;», αναρωτήθηκε.
Διαβάστε επίσης
Πανδημία κορωνοϊού: Πάνω από 250 εκατ. κρούσματα – Ελλάδα, Ρωσία και Ουκρανία με ρεκόρ μολύνσεων
Πώς δρουν τα νέα χάπια για τον κορωνοϊό – Δύο διακεκριμένοι καθηγητές εξηγούν