Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Γιατί γιορτάζουμε στις 7 Απριλίου την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Η ιστορία 75 ετών του ΠΟΥ

Healthstories Γιατί γιορτάζουμε στις 7 Απριλίου την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - Η ιστορία 75 ετών του ΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα 7 Απριλίου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ – WHO) με την βαριά ιστορία, συμπληρώνει 75 χρόνια από την ίδρυσή του.

Όταν διπλωμάτες από πολλές χώρες του κόσμου συναντήθηκαν για να σχηματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη το 1945, ένα από τα πράγματα που συζήτησαν ήταν η δημιουργία ενός Παγκόσμιου οργανισμού υγείας.

Η ιδρυτική διακήρυξη του World Health Organization τέθηκε σε ισχύ στις 7 Απριλίου 1948 – μια ημερομηνία που γιορτάζουμε πλέον κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Η ιστορία 75 ετών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Τον Απρίλιο του 1945, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, εκπρόσωποι της Βραζιλίας και της Κίνας πρότειναν να ιδρυθεί ένας διεθνής οργανισμός υγείας και να συγκληθεί μια διάσκεψη για τη διαμόρφωση του καταστατικού της. Στις 15 Φεβρουαρίου 1946, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ έδωσε εντολή στον Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει μια τέτοια διάσκεψη. Μια Τεχνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή συνεδρίασε στο Παρίσι από τις 18 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 1946 και κατάρτισε προτάσεις για το Σύνταγμα που παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Διάσκεψη Υγείας στη Νέα Υόρκη μεταξύ 19 Ιουνίου και 22 Ιουλίου 1946. Με βάση αυτές τις προτάσεις, η Διάσκεψη συνέταξε και υιοθέτησε το Σύνταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου 1946 από εκπροσώπους 51 μελών του ΟΗΕ και 10 άλλων εθνών.

Η Διάσκεψη δημιούργησε επίσης μια Προσωρινή Επιτροπή για τη διεξαγωγή ορισμένων δραστηριοτήτων των υφιστάμενων ιδρυμάτων υγείας μέχρι την έναρξη ισχύος του Καταστατικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το προοίμιο και το άρθρο 69 του Συντάγματος του ΠΟΥ προβλέπουν ότι ο ΠΟΥ πρέπει να είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ. Το άρθρο 80 προβλέπει ότι το Σύνταγμα θα τεθεί σε ισχύ όταν το επικυρώσουν 26 μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Το Σύνταγμα τέθηκε σε ισχύ μόλις στις 7 Απριλίου 1948, όταν η 26η από τις 61 κυβερνήσεις που το είχαν υπογράψει επικύρωσε την υπογραφή του. Η πρώτη Συνέλευση Υγείας εγκαινιάστηκε στη Γενεύη στις 24 Ιουνίου 1948 με αντιπροσωπείες από 53 από τα 55 κράτη μέλη. Η Προσωρινή Επιτροπή έπαψε να υφίσταται τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου 1948, για να τη διαδεχθεί αμέσως ο ΠΟΥ.

Παγκόσμια Ιστορία Υγείας – Κατανόηση της ιστορίας της υγείας

Το Global Health Histories ιδρύθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στα τέλη του 2004 και επεκτάθηκε στα περιφερειακά γραφεία από το 2009 και μετά. Πρόκειται για μια επίσημη δραστηριότητα του ΠΟΥ, που βασίζεται στην αρχή ότι η κατανόηση της ιστορίας της υγείας, ειδικά τα τελευταία 60 χρόνια, βοηθά την παγκόσμια κοινότητα δημόσιας υγείας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σήμερα και να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός πιο υγιούς μέλλοντος για όλους, ειδικά για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

«Η ιστορία του ΠΟΥ δείχνει τι είναι δυνατό όταν τα έθνη ενώνονται για έναν κοινό σκοπό», δήλωσε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2023. «Είμαστε για πολλά περήφανοι, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να πραγματοποιήσουμε το ιδρυτικό μας όραμα το οποίο είναι το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας για όλους τους ανθρώπους. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μεγάλα κενά στην προστασία του κόσμου έναντι έκτακτων περιστατικών υγείας και απειλές από προϊόντα που βλάπτουν την υγεία και την κλιματική κρίση. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις μόνο με παγκόσμια συνεργασία.

Η πανδημία COVID-19 έδειξε ότι η προστασία της υγείας είναι θεμελιώδης για τις οικονομίες, τις κοινωνίες, την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας. Μαθαίνοντας από τη χειρότερη πανδημία στην πρόσφατη ιστορία, ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις χώρες όλου του κόσμου, την αναθεώρηση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας και άλλες οικονομικές, κυβερνητικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες για να προετοιμάσει τον κόσμο για μελλοντικές πανδημίες».

Δείτε παλαιότερες ενημερωτικές καμπάνιες του ΠΟΥ ανά τον κόσμο

Διαβάστε επίσης

Οι διοικητικές “καραμπόλες”, ο παραιτημένος Κώστας και ο πιεσμένος Άρης 

Επιβεβαίωση του HS για το εμβόλιο για τον HPV: Δωρεάν μέχρι και το τέλος του 2024

Exit mobile version