Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μπορεί και χειρίζεται καλά τις διαφωνίες με τις φαρμακευτικές, όταν η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να μην τό’ χει με την επικοινωνία.
Ο Θάνος Πλεύρης και οι χειρισμοί του
Βασικό θέμα τις τελευταίες μέρες για την αγορά φαρμάκου αποτέλεσε ο τρόπος, που θα ενισχυθεί η δημόσια δαπάνη, ώστε να μειωθεί και το clawback. Το Υπουργείο Υγείας κατάλαβε ότι οι στόχοι για μείωση του clawback δεν πιάνονται κι έτσι, αφού θα πρέπει να βάλει λεφτά στον προϋπολογισμό για το φάρμακο, ας τα βάλει από τώρα.
Φώναξε, λοιπόν, ο Θάνος Πλεύρης τις φαρμακευτικές, για να ακούσει προτάσεις. Εκεί ουσιαστικά εμφανίστηκαν δύο μπλοκ: ΣΦΕΕ και PIF από τη μια, που ζητούσαν περισσότερα λεφτά για τις εταιρείες με ακριβά και πατενταρισμένα σκευάσματα, ΠΕΦ και ΣΑΦΕΕ από την άλλη, που ζητούσαν πιο πολλά για τις αποζημιώσεις φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Ο Υπουργός φυσικά και γνώριζε ότι δεν θα υπάρχει ομοφωνία, κατέγραψε τις προτάσεις και θα προσπαθήσει να βρει μια μέση λύση. Αφού κοινή πρόταση δεν υπάρχει, θα πράξει αυτό που θέλει εκείνος με τα δικά του κριτήρια, κοιτώντας πώς θα μπορέσει να είναι πιο αντικειμενικός. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να κατακρίνει την απόφασή του, αφού οι δυο πλευρές δεν έχουν έρθει σε συμφωνία.
Αυτό, που κυκλοφορεί σχετικά με την κατανομή των 200 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει τη φαρμακευτική δαπάνη, είναι η σχετική εύνοια για όσες εταιρείες προμηθεύουν τα νοσοκομεία. Κι αυτό γιατί το νοσοκομειακό clawback είναι εντελώς ανεξέλεγκτο.
Υ. Γ. Πληροφορίες από τις τελευταίες μετρήσεις δείχνουν βέβαιη την επανεκλογή του κ. Πλεύρη στην Α’ Αθήνας, στην τέταρτη ή ακόμη και στην τρίτη θέση. Τώρα για δεύτερη θητεία στο Υπουργείο Υγείας, δεν το βλέπουμε…
Ο αγώνας του Πιερρακάκη
Μιας και ο λόγος για τις εκλογές, να δούμε τι θα γίνει και με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνηση Κυριάκο Πιερρακάκη, που… “φλερτάρει” με το Υπουργείο Υγείας. Το έργο του την περίοδο της πανδημίας εκτιμήθηκε δεόντως.
Τώρα, όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις στην Α’ Αθήνας, Κικίλιας και Πιερρακάκης προηγούνται στις δύο πρώτες θέσεις, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται ότι είναι στην τρίτη θέση.
Αστοχίες και πάλι από τον ΕΟΠΥΥ
Με μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ο Oργανισμός ενημερώνει ότι το πολυσυζητημένο πρόγραμμα Δοξιάδη για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας δεν μπορεί να ξεκινήσει.
Συγκεκριμένα η Διοικήτρια του Οργανισμού αναφέρει τα εξής:
«Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους φορείς, ότι αναστέλλεται προσωρινά η έναρξη της Δράσης Προληπτικών Διαγνωστικών Εξετάσεων για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας Πρόγραμμα «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», κατόπιν σχετικής ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, έως ότου ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 78 του Ν. 5041/2023 (Ά 87).
Η προσωρινή αναστολή της Δράσης κρίθηκε αναγκαία από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ώστε με την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση να διασφαλιστεί περαιτέρω η ποιότητα του Προγράμματος, αφού θεσπίζεται διαδικασία προληπτικού ποιοτικού ελέγχου της τήρησης των τεχνικών προδιαγραφών για την εξέταση HPV DNA test».
Η κα Καρποδίνη σωστά έπραξε και το ανακοίνωσε, δείχνοντας, όμως, ότι η ευθύνη ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Λογικά θα έπρεπε κι αυτό να βγάλει μια σχετική ανακοίνωση. Το θέμα είναι γιατί δεν έστειλαν δελτίο τύπου με την ανακοίνωση, όταν τόσα έχουν γράψει για τις συγκεκριμένες εξετάσεις κι έχουν στηρίξει το εν λόγω Πρόγραμμα. Η κα Καρποδίνη μόνο όταν είναι να περιαυτολογήσει ή να επιτεθεί, στέλνει δελτία τύπου. Αυτό, όμως, δεν είναι επικοινωνία.
Αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του ΙΦΕΤ
Ανακοινώθηκε η νέα – προσωρινή – πρόεδρος του ΙΦΕΤ, η οποία είναι και άνθρωπος του Υπουργού Υγείας. Ονομάζεται Νάντια Παπακώστα και είναι δικηγόρος, όπως κι ο Θάνος Πλεύρης.
Ελπίζουμε η τοποθέτηση αυτή να φέρει ηρεμία και ισορροπία στο Ινστιτούτο, που δεν πέρασε και λίγα, λόγω αντιμαχιών με στελέχη του και με την μητρική ΕΟΦ. Το θέμα είναι να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και να μπορέσει να αποκαταστήσει τις εισαγωγές φαρμάκων για δύσκολες παθήσεις.
Καλή Ανάσταση με υγεία!
*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης
ΕΚΠΑ: Περιορισμένη η πρόσβαση των ηλικιωμένων στην υγειονομική περίθαλψη, στη διάρκεια της πανδημίας