Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Σύνδρομο burnout: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Οι τροφές που νικούν την κούραση

Η εργασία δεν είναι μόνο πηγή ικανοποίησης και κοινωνικο-οικονομικού status, αλλά επίσης αποτελεί πηγή άγχους, κούρασης και σε κάποιες περιπτώσεις εξάντλησης.

Ο όρος «Επαγγελματική Εξουθένωση» (burnout) χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια κατάσταση συναισθηματικής και σωματικής εξάντλησης στο πλαίσιο της εργασίας. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1974 από τον ψυχαναλυτή Herbert Freudenberger.

Δεν είναι γνωστό το ποσοστό των εργαζομένων που πάσχουν από επαγγελματική εξουθένωση και φυσικά αυτό κυμαίνεται ανάλογα με τη συγκεκριμένη εργασία, το εργασιακό καθεστώς, τη νομοθεσία και το περιβάλλον.

Η χώρα και ηλικία παίζουν σημαντικό ρόλο και λόγω του γεγονότος ότι ανάλογα με το γενικότερο εργασιακό περιβάλλον ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων με επαγγελματική εξουθένωση τελικά συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 15-50%. Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει μια ευαλωτότητα στην ανάπτυξη εξουθένωσης.

Τα συμπτώματα του burnout

Οι παράγοντες

Τρόποι αντιμετώπισης

Η καλύτερη αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι η έγκαιρη αναγνώριση των αρχικών συμπτωμάτων και η πρόληψη τόσο σε προσωπικό όσο και εργασιακό επίπεδο. Αφιερώστε τον απαραίτητο χρόνο να “ακούσετε” τον εαυτό σας, να εντοπίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια και να αναλάβετε δράση!

Exit mobile version